Jdi na obsah Jdi na menu
 


Báňský úřad nařídil OKD uzavřít část Dolu Karviná

29. 12. 2014

 

 

Těžební společnost OKD už neobnoví těžbu uhlí v části Dolu Karviná, kde v listopadu zemřeli tři horníci, a dalších devět se zranilo. Tuto část firma už uzavřela, nařídil to báňský úřad. OKD však podle úřadu neštěstí nemohla zabránit. Kritické místo nyní zajistí speciální dveře odolné proti výbuchu a všechny dobývací stroje firma zakonzervuje. Současně s tím přijde celkem asi o milion tun uhlí.


OKD podle závěrů vyšetřování za neštěstí nemohla a pro ochranu zaměstnanců udělala maximum.
„Firma používala jednu z nejúčinnějších metod trhací práce a k rozšiřování prorážky používala opět trhací práce, aby eliminovala, respektive vyloučila, přítomnost zaměstnanců v ohrožené oblasti,“ popisuje mluvčí úřadu Bohuslav Machek.
Báňský úřad také upřesnil, že k nezvykle silnému důlnímu otřesu došlo v době, kdy horníci zesilovali v okolí dolu výztuže, které měly zvýšit bezpečnost těžby.


Společnost teď musí stavbu zajistit speciálními protivýbuchovými dveřmi a zakonzervovat stroje a zařízení. V zemi také bude muset nechat milion tun uhlí, kvůli tomu přijde zhruba o dvě miliardy korun.


„Připravovali jsme tam plochu k dobývání pro rok 2015. Měla to být stěna s objemem zhruba 300 až 400 tisíc tun. V současnosti víme, že už se tam nevrátíme s výjimkou zabezpečovacích prací. Budeme ty zásoby muset najít jinde,“ potvrzuje mluvčí OKD Marek Síbrt.

 

dsc_0707.jpg

Důl Karviná

 

 

 

 

autor:(red)

zdroj:www.e-sondy.cz

foto:(ivz)