Jdi na obsah Jdi na menu
 


Báňští záchranáři dostali vyznamenání

5. 12. 2022

 

Záchranářské záslužné kříže získalo letos 31 báňských záchranářů. Vyznamenání jim předal předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka v Hornickém muzeu Landek Park v Ostravě-Petřkovicích 2. prosince. Mezi oceněnými byli záchranáři nejen z HBZS, ale i ze závodů DARKOV, ODRA, GEAM, PKÚ, TÚU a z Dolu ČSM (OKD).  


Ve svých proslovech na slavnostním předávání vyznamenání v ostravském hornickém muzeu předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka a ředitel Hlavní báňské záchranné stanice Josef Kasper připomněli význam práce báňských záchranářů. Je specifická a náročná fyzicky i psychicky. Posláním záchranářů je nasadit vlastní život pro záchranu životů druhých nebo materiálních hodnot. Pracují hlavně na šachtách, ale pomáhají i při jiných neštěstích nebo speciálních úkolech. 


Při představování jednotlivých oceněných nejčastěji zaznívalo, že jsou vyznamenaní za dlouholetou aktivní činnost v báňském záchranném sboru, za aktivní podíl při likvidaci důlních nehod a řešení mimořádných situací. Ocenění získalo celkem 31 záchranářů, z nich 14 obdrželo bronzový kříž, 13 stříbrný a 4 zlatý. Mezi vyznamenanými zlatým křížem byl i ředitel závodu DARKOV Josef Lazárek.


Blahopřát jim přišli za DIAMO ředitelé závodů, ředitel státního podniku Ludvík Kašpar a nechyběli ani další vedoucí pracovníci, zástupci ČBÚ, dalších podniků a rodinní příslušníci. Součástí slavnostního setkání bylo tradičně také uctění památky záchranářů, kteří přišli o život při záchranných akcích. 


Resortní medaile Záchranářský záslužný kříž je udělována za výjimečné zásluhy při zásahu báňských záchranářů, při cestě k zásahu nebo při výcviku. Může být udělena i za zvláštní zásluhy o zvýšení odborné úrovně báňské záchranné služby nebo záchranářské taktiky, a to při splnění podmínky nejméně 10 let činnosti v báňské záchranné službě. Medaile uděluje předseda Českého báňského úřadu na základě návrhu Štábu báňské záchranné služby ČR.


Zlatý Záchranářský záslužný kříž obdrželi: P. Balík, K. Blahut, J. Lazárek, J. Ryznar.


Stříbrný Záchranářský záslužný kříž obdrželi: L. Čečatka, J. Ferfecký, M. Hlavička, J. Janouš, P. Kučo, M. Jurko, V. Lepík, R. Mančík, P. Myšínský, P. Nový, J. Šikula, L. Wojnar, J. Zetek.


Bronzový Záchranářský záslužný kříž obdrželi: J. Baier, A. Brožík, M. Edr, M. Heligman, R. Kozák, Č. Kukuczka, K. Pich, P. Rakošan, M. Straka, S. Suchý, R. Sůva, Z. Šubrt, E. Tavali, V. Večerek.  
 

 

kr--i--z--e-skupina-hbzs.jpg

 

kr--i--z--e-pr--eda--va--ni--.jpg

 

kr--i--z--e-pr--eda--va--ni---laza--rek1.jpg

 

kr--i--z--e-laza--rek-vedeni---jd.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Ing. Jana Dronská, MBA