Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barborka bude i letos nadělovat pod stromeček

3. 12. 2021

 

Spolek svatá Barbora (SSB) přizpůsoboval vzhledem k situaci vyvolávané onemocněním covid-19 poněkud svůj přístup ke společným akcím, ale více přispíval na výuku a vzdělávání dětí. Dalším zásadním faktorem byl fakt, že přes čtyřiadvacet měsíců nepřibyli spolku noví horničtí sirotci.


„Vloni jsme vyplatili dětem více než 1,1 milionu korun. Z důvodu koronaviru jsme neměli společnou akci, tradiční BarboRadování nevyjímaje. Proto každé dítě dostalo mimořádnou pomoc ve výši 5000 korun. Další mimořádné dary jsme poskytovali rodinám v tíživých životních podmínkách. Peníze jsme posílali i na pořízení počítačů a zajištění distanční on-line výuky,“ informovala Monika Němcová, která se na letošní řádné členské schůzi SSB stala staronovou předsedkyní Baborky. „Členů spolku je deset včetně jednoho nového, jímž se stal státní podnik Diamo. Letos jsme na členských příspěvcích získali skoro 360 tisíc korun,“ pokračovala Němcová. Barborka, jak předsedkyně oznámila, se aktuálně stará o 43 dětí ve věku od tří do 26 let. „Moc potěšující jsou rostoucí počty dětí, které s velkou pomocí našeho spolku zdárně absolvovaly svá studia,“ dodala. 


Diamo podpoří činnost spolku 
Státní podnik Diamo po převzetí utlumovaných šachet Darkov a ČSA vstoupil také do Spolku svatá Barbora, aby podpořil jeho činnost. „Hornické povolání je velmi náročné a ani po ukončení těžby rozhodně není bez rizika. Jako členové Barborky pomůžeme dětem a rodinám, které přišly o živitele, a zároveň budeme připraveni na případy, kdy by se do tíživé situace dostala rodina našeho zaměstnance, a to nejen na Karvinsku,“ uvedl ředitel Diama Ludvík Kašpar. 
HGN v této souvislosti položil Monice Němcové několik otázek.


Co od nového člena očekáváte? 
Jsme velice rádi, že se státní podnik Diamo rozhodl stát se členem Spolku svatá Barbora, a to nejen proto, že i samotní zaměstnanci, které Diamo převzalo v rámci útlumu z OKD, dlouhodobě přispívají Barborce. Také proto, že vědí, že kdyby se jim v práci stalo neštěstí, tak jejich dětem bude dlouhodobě někdo významně pomáhat. A tato pomoc může být poskytována pouze zaměstnancům člena spolku, a tak by se pomoc vztahovala opravdu na všechny zaměstnance celého státního podniku Diamo. 


Uskutečnil se letos na podzim avizovaný společný víkend? 
Druhý říjnový víkend jsme se s dětmi, maminkami a přáteli setkali na společném víkendu v Beskydech. Počasí nám velmi přálo, takže jsme podnikli turistický výšlap na Slavíč, opékali párky, zahráli si bowling a navštívili bazén a sauny. Pošle Barborka letos svým dětem pod stromeček vánoční dárky, finanční nebo materiální pomoc, podobně jako v loňském roce? Ano, i letos dětem přispějeme finanční výpomocí pod stromeček. Bohužel jsme ale byli opět nuceni zrušit z důvodu covidových opatření naše tradiční společné setkání před Vánocemi nazvané Barboradování. 


A na závěr vaše vánoční přání? 
Největší přání nás všech je, abychom nemuseli podporovat už žádného nového sirotka. 

 

 

img_2136.jpeg

Spolek svatá Barbora na jednom ze společných výletů.

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Kolev

Foto: Spolek svatá Barbora