Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP: Nemoc z povolání a pracovní neschopnost u nového zaměstnavatele

10. 7. 2018

 

 

Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová.

 

Zaměstnanec má u předchozího zaměstnavatele uznánu nemoc z povolání. Jeho současná pracovní neschopnost souvisí s nemocí z povolání. Hradí i v tomto případě současný zaměstnavatel prvních 14 dní pracovní neschopnosti? Má zaměstnanec právo na další odškodnění, například ztrátu na výdělku od pojišťovny, kde si zaměstnavatel platí zákonné pojištění?

 

Podle § 269 odst. 2 zákoníku práce (ZP) platí, že zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci škodu nebo nemajetkovou újmu vzniklou nemocí z povolání, jestliže zaměstnanec naposledy před jejím zjištěním pracoval u zaměstnavatele za podmínek, za nichž vzniká nemoc z povolání, kterou byl postižen. Proto také, když je přiznána nemoc z povolání, je určen i tzv. „odpovědný zaměstnavatel“, tedy zaměstnavatel, u kterého postižený pracoval naposledy před zjištěním nemoci z povolání za podmínek, z nichž nemoc vzniká. Tento odpovědný zaměstnavatel odpovídá za odškodnění nemoci z povolání již jednou pro vždy. Vzhledem k tomu, že je pojištěn, tak pak vzniklé škody (jednotlivé náhrady) za něj hradí pojišťovna (Kooperativa a.s. nebo Česká pojišťovna a.s.).

 

Další zaměstnavatel již s odškodněním nemoci z povolání nemá co do činění. Ten s dotyčným zaměstnancem zachází jako s každým jiným zaměstnancem, a když onemocní, tak mu vyplácí náhradu mzdy/platu podle § 192 ZP podle svých podmínek jako ostatním zaměstnancům (tím myslím, že někteří zaměstnavatelé neproplácí karenční dobu, jiní ji proplácí apod.). V případě, že konkrétní pracovní neschopnost je v přímé příčinné souvislosti s přiznanou nemocí z povolání, vznikne dotyčnému právo na náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti podle § 271a ZP a to mu bude za odpovědného zaměstnavatele odškodňovat pojišťovna.

 

 

 

 

Autor: Dandová Eva

zdroj: bozpinfo.cz