Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP: Nemoc z povolání a ukončení smlouvy na dobu určitou

13. 11. 2018

 

 

Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová.

 

V červnu 2017 jsem nastoupila do podniku a po 2 měsících nastal kožní problém. Lékař pracovnělékařské péče mi na mou žádost předepsal léky. V pracovní neschopnosti jsem krátce po nástupu být nechtěla. V březnu 2018 jsem byla nucena na nemocenskou nastoupit, moje ruce už nešli otokem a vyrážkou ani ohnout. Bylo nařízeno vyšetřování, testování… a v květnu 2018 mi byla uznána nemoc z povolání. Do konce října 2018 jsem byla v pracovní neschopnosti. Zaměstnavatel mě propustil k červnu 2018, kdy nebyla prodloužena smlouva na dobu určitou. Má být uvedeno z jakého důvodu? Zaměstnavatel tvrdí, že nemusí uvádět důvod. Má pravdu?

 

Pokud jste měla uzavřen pracovní poměr na dobu určitou, pak jste od samého počátku věděla, že tento pracovní poměr skončí. Tady má zaměstnavatel pravdu, on není povinen uvádět žádný důvod. Je možné, že na počátku Vás ujišťovali, že pracovní poměry se zaměstnanci na dobu určitou běžně prodlužují, ale na to nikdo nesmí dát. Prodloužit pracovní poměr na dobu určitou není zaměstnavatelova povinnost. Ten pracovní poměr skončí bez ohledu na to, že Vám byla uznána nemoc z povolání a že Vám hradí v té souvislosti vzniklé škody.

 

Tady se bude řešit nyní § 271p zákoníku práce. Zaměstnanci, který utrpí pracovní úraz nebo u něhož byla zjištěna nemoc z povolání v pracovním poměru sjednaném na dobu určitou nebo při výkonu práce na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr uzavřené na dobu určitou, přísluší náhrada za ztrátu na výdělku jen do doby, kdy měl tento základní pracovněprávní vztah skončit. Po této době přísluší náhrada za ztrátu na výdělku, jestliže je možné podle okolností předpokládat, že postižený zaměstnanec by byl i nadále zaměstnán. Proto budete muset prokázat, že tento pracovní poměr na dobu určitou nebyl Váš ojedinělý pracovní poměr, že jste před jeho uzavřením již byla zaměstnána a že i po jeho skončení byste byla dále zaměstnána. Pokud se toto prokáže, pak nemusíte mít o nic strach, náhrady Vám poběží dál.

 

 

 

 

autor: Eva Dandová

Zdroj: bozpinfo.cz