Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP: Rehabilitace je důležitá osobní překážka

30. 11. 2020

 

 

Dotaz byl publikován v Novinách Odborového svazu státních orgánů a organizací č. 13/2020 a odpověděla na něj JUDr. Eva Dandová.

 

 

Mám absolvovat deset půlhodinových návštěv na rehabilitaci ve zdravotnickém zařízení jako součást léčby po operaci kolene. Spolu s cestou to znamená zhruba více než 1,5 hodiny nepřítomnosti na pracovišti. Zaměstnavatel trvá na tom, že mám na rehabilitaci chodit mimo pevnou část pružné pracovní doby. Je tomu opravdu tak?

 

Rehabilitace je důležitá osobní překážka v práci, podle nařízení vlády č. 560/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci spadá pod překážky v práci z důvodu vyšetření nebo ošetření.

Pro čerpání překážek v práci u zaměstnanců při pružném rozvržení pracovní doby existuje v ustanovení § 97 odst. 1 zákoníku práce (ZP) speciální právní úprava. Podle ní platí, že překážky v práci na straně zaměstnance při pružném rozvržení pracovní doby se posuzují jako výkon práce jen v rozsahu, ve kterém zasáhly do základní pracovní doby. Z uvedeného vyplývá, že překážky v práci (bez ohledu na to, o jaké překážky se jedná, zda o osobní překážky či překážky z důvodu obecného zájmu, školení apod.) se posuzují jako výkon práce pouze tehdy, zasahují-li do základní pracovní doby. Zasáhnou-li do pracovní doby volitelné, jako výkon práce se neposuzují a neposkytuje se za ně náhrada mzdy nebo platu.

Z toho důvodu má zaměstnavatel samozřejmě přirozenou tendenci usilovat o to, aby doba této překážky nezasahovala do vaší pevné pracovní doby. Podle mne to ale je stejné jako v případě návštěvy jiného zdravotnického zařízení – zubař vás také jednou objedná tak, že návštěva u něj nezasáhne do pevné pracovní doby a podruhé vás objedná tak, že do ní nezasáhne a vy to neovlivníte, protože zdravotnické zařízení má svůj plán a nemůže objednávat výhradně dle přání pacientů. Vy můžete pouze – abyste ukázala dobrou vůli – požádat, jestli by vás objednali tak, aby celá doba (1,5 hodiny nepřítomnosti na pracovišti) nezasahovala do vaší pevné pracovní doby, ale to je tak všechno, co můžete udělat. Příslušné zařízení vás objedná dle svých možností a ne dle přání vašeho zaměstnavatele.

 

body-2703405_1920.jpg

ilustrační foto (Zdroj: pixabay)

 

 

 

 

 

Autor: Dandová Eva

Zdroj: bozpinfo.cz