Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP: Zkrácená pracovní doba pro určité skupiny zaměstnanců. Kvůli obtížným podmínkám?

14. 2. 2022

 

Na dotaz odpověděla JUDr. Lenka Scheu z Výzkumného ústavu bezpečnosti práce.

 


Proč zákoník práce v § 79 odst. 2 stanovuje rozdílnou pracovní dobu pro pracující v podzemí a směnující zaměstnance proti základní pracovní době 40 hodin týdně? Jde o jakousi kompenzaci za těžší pracovní podmínky při práci v podzemí, případně za směnnost zaměstnanců v ostatních případech?


Zjednodušeně řečeno ano. Navíc jde částečně i o transpoziční ustanovení Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/88/ES o některých aspektech úpravy pracovní doby a Směrnice Rady 94/33/ES o ochraně mladistvých pracovníků – zejména v ust. § 79 odst. 2 písm. d). Týdenní pracovní doba podle ustanovení § 79 je vymezena jako stanovená týdenní pracovní doba.

Délka pracovní doby je dále diferenciována s přihlédnutím k pracovnímu režimu zaměstnance. Ustanovení odst. 2 upravuje délku stanovené týdenní pracovní doby, která je zkrácena ze zákona s ohledem právě na zvláštnost práce a obtížnost pracovních podmínek, za kterých zaměstnanec koná práci. Takto stanovené týdenní pracovní době v délce 37,5 nebo 38,75 hodiny se někdy říká „zvýhodněná stanovená týdenní pracovní doba“. Toto „zvýhodnění“ je uzákoněno z důvodu zásadních vlivů, které u těchto skupin zaměstnanců působí negativně – např. směnný režim, obtížnost práce apod.

 

 

dsc_5065.jpg

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Autor: Scheu Lenka

Zdroj: bozpinfo.cz

Foto: ivz