Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chystáte se do starobního důchodu? Přinášíme vám seznam nezbytností, které si připravit

3. 6. 2021

 

 

Dosáhli jste důchodového věku a chystáte se o důchod v nejbližší době zažádat? Nebo vás odchod do důchodu teprve čeká, ale chcete na něj být náležitě připraveni? Přinášíme vám návod, jak při žádosti o důchod postupovat krok za krokem. Podrobné informace ke starobním důchodům najdete v nově vydané Příručce budoucího důchodce pro rok 2021.

Stručného průvodce, jak při žádosti o důchod postupovat krok za krokem, najdete i na následujících řádcích.

 

Co dělat předtím, než si o důchod požádáte?

  1. Ověřte si, jaký je váš důchodový věk a jakou dobu musíte být důchodově pojištěni, abyste důchod mohli začít pobírat. Důchodový věk lze snadno zjistit pomocí důchodové kalkulačky nebo náhledem do aktualizované Příručky budoucího důchodce pro rok 2021 na strany 6–7.
  2. Sledujte pravidelně doby pojištění evidované ČSSZ. Jednou ročně si můžete nechat zpracovat informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP). Zažádat o něj lze prostřednictvím ePortálu ČSSZ, případně formou písemné žádosti zaslané na adresu: ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5. O dalších možnostech podání žádosti o IOLDP se dočtete na webu ČSSZ. Na ePortálu ČSSZ dále můžete pravidelně sledovat evidované doby pojištění prostřednictvím služby Přehled dob důchodového pojištění. Tato služba nabízí náhled na „konto pojištění“, které se průběžně aktualizuje na základě každého nově doručeného a zpracovaného dokladu. Nahlížet do svého „konta“ a mít tak údaje pod kontrolou můžete kdykoliv.
  3. Pro podání žádosti o důchod budete potřebovat i další doklady, a to o dobách, které ČSSZ nemá ve své evidenci. Jde o tzv. náhradní doby pojištění. Týká se to například dob studia, vojenské a civilní služby a také péče o dítě, případně péče o osoby závislé na pomoci jiné osoby. Tyto doby je třeba dokládat prostřednictvím dokladů, které o těchto náhradních dobách pojištění svědčí. Jejich soupis najdete v Příručce budoucího důchodce pro rok 2021 na stranách 10–12.
  4. Žádost o důchod lze podat nejdříve čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu. Fakt, že dosáhnete důchodového věku, neznamená, že si o důchod musíte zažádat. Lze tak učinit i později. Pokud se rozhodnete dál pracovat, toto „přesluhování“ se pozitivně odrazí na výši vašeho budoucího důchodu.
  5. Popřemýšlejte nad tím, zda si důchod necháte vyplácet na účet, nebo v hotovosti. Pokud si chcete zařídit zasílání důchodu na účet, je třeba, aby byl veden na vaše jméno, případně na vašeho manžela/vaši manželku. V tomto případě je potřeba doložit ještě potvrzení od banky, že k účtu máte dispoziční oprávnění. Vyplácení důchodu na účet vašeho potomka ani vnuka či vnučky možné není. Druhou možností je vyzvedávání důchodu v hotovosti na poště. Tato služba je však zpoplatněna částkou 29 Kč, která se vám bude strhávat z každé měsíční splátky důchodu.

 

 

Podání žádosti

Nezapomeňte, že samotný nárok na důchod ještě neznamená, že vám důchod začne automaticky chodit na účet nebo na poštu. Je potřeba si o něj požádat, a to osobně na OSSZ podle místa vašeho trvalého bydliště. Žádost o důchod s vámi sepíše pracovník oddělení důchodového pojištění. Tuto žádost podáváte osobně, můžete k tomu ale zmocnit i jinou osobu na základě plné moci (vzorovou plnou moc najdete na ePortálu ČSSZ).

Podat žádost o důchod je možné kterýkoliv úřední den. Doporučujeme vám však sjednat si konkrétní termín prostřednictvím online objednávání na webu ČSSZ. Počítejte s tím, že sepsání žádosti může zabrat nějaký čas. Jde o časově náročný úkon, při kterém je třeba uvést a ověřit mnoho údajů, mimo jiné i to, zda jste pracovali v zahraničí, jestli máte exekuci nebo jste v insolvenci.

 

Jaké doklady si k žádosti o důchod připravit?

  1. Doklad totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas, případně povolení k pobytu.
  2. Pokud se rozhodnete pro výplatu důchodu na účet, je třeba předložit vyplněný a bankou potvrzený tiskopis Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu nebo Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice.
  3. Dále budete potřebovat dokumenty dokládající doby pojištění, které ČSSZ nemá ve své evidenci. Jsou to například:
    • doklady o studiu, popřípadě učení, i nedokončeném (výuční list, maturitní vysvědčení, diplom nebo index),
    • doklady o výkonu vojenské služby,
    • doklady prokazující výchovu dětí nebo péči o děti (rodné listy dětí nebo výpisy z matriky narození, popř. jiné doklady o době a rozsahu péče), pokud nelze uvedené ze strany OSSZ/PSSZ/MSSZ ověřit v agendovém systému evidence obyvatel,
    • doklady o dobách pojištění nebo náhradních dobách, které nejsou uvedeny v informativním osobním listu důchodového pojištění nebo o nichž víte, že je ČSSZ nemá ve své evidenci.
  1. To, že některý z dokladů (kromě průkazu totožnosti) nemáte k dispozici, neznamená, že nemůžete podat žádost o důchod. Zbývající doklady, které předložíte dodatečně, budou také následně posouzeny a zohledněny.

 

 

hand-3666963_1920.jpg

ilustrační foto (Pixabay)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Oddělení komunikace ČSSZ a tiskové oddělení MPSV