Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČMKOS připravuje výstavu „Deset dnů ke generální stávce“

7. 11. 2019

 

 

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) připravuje akce k připomenutí 30. výročí stávkových výborů odborů. Před třiceti lety 27. listopadu proběhla po celém tehdejším Československu generální stávka pod heslem „Konec vlády jedné strany“, do které se zapojila většina podniků a institucí. Listopad 1989 byl startovacím mechanismem celospolečenských změn a odbory nestály bokem. Do stávky, kterou organizovaly stávkové výbory, ustavované v jednotlivých podnicích a závodech, se zapojilo na 75 % občanů. Toho dne se také na Václavském náměstí sešlo až 300 000 občanů k vyjádření odporu proti totalitnímu režimu. Generální stávka definitivně rozhodla o osudu komunistického režimu. Stávkové výbory sehrály v listopadové revoluci rozhodující úlohu a jejich členové se stávali přirozenými zakladateli nových odborů.

 

ČMKOS připravuje ve spolupráci Městskou částí Praha 3 a vedením domu Radost výstavu „Deset dnů ke generální stávce“. Expozice přibližuje klíčovou roli zaměstnanců a stávkových výborů v roce 1989, které se společně s mnoha odborovými organizacemi významně podílely na přípravě generální stávky. Výstava proběhne od 11. do 29. listopadu v Café Radost, Dům Radost, Nám. W. Churchilla 2. V pondělí 11. listopadu bude výstava otevřena od 15.00 – 18.00, dále po-pá 8.00 - 18.00.

 

Přednáška „Máme toho dost! Generální stávka 27. listopadu 1989 a vytváření nových odborů“, nastíní vznik a činnost stávkových výborů, které organizovaly generální stávku a poté se zasloužily i o rozbití prorežimních odborových struktur a vznik nových demokratických odborů. Přednáška se uskuteční ve středu 27. listopadu od 17.00 ve velké zasedací místnosti domu Radost, Nám. W. Churchilla 2.          

 

 

logo_cmkos_th.png

 

 

 

 

 

Zdroj: ČMKOS