Jdi na obsah Jdi na menu
 


Delegáti II. sněmu OS PHGN včera schválili stěžejní dokument - ROZPOČET SVAZU NA ROK 2021

23. 4. 2021

Čtvrtek 22. dubna byl ve znamenání zasedání dvou vrcholových orgánů Odborového svazu PHGN. Za mimořádných podmínek v důsledku trvání nouzového stavu v souvislosti s probíhající epidemií koronaviru, se uskutečnilo jednání IV. rady odborového svazu a poté zasedání II. sněmu OS PHGN. Obě akce se uskutečnily online formou s využitím technických prostředků podle článku 9a jednacího řádu svazu. Z toho důvodu svazoví právníci museli legislativně ošetřit změny jednacího řádu svazu, kdy se z jednání pořizuje elektronický záznam, který je uložen na pracovišti svazu jako příloha zápisu a změna se týká i způsobu hlasování členů rady a delegátů sněmu. 


Videorada začala ráno v osm hodin, a to schválením změny jednacího řádu. Jednání řídil první místopředseda OS PHGN Josef Zelenka. Předseda svazu Rostislav Palička přivítal členy rady a nastínil některé vnitrosvazové záležitosti. Například, že v čase koronavirové epidemie musely být do návrhu rozpočtu svazu zapracovány i zvýšené náklady na ochranné pomůcky pro pracovníky svazu, který se musí průběžně starat o všechny zaměstnance svazu. 


Po kontrole usnesení přijala rada návrh na úpravu rozpočtu OS PHGN na rok 2021. Schválila rovněž účetní uzávěrku za rok 2020. Předseda svazu R. Palička informoval radu, že na rozpočet svazu mají negativní vliv například stále rostoucí ceny poskytovaných sužeb, které majitel Domu Radost v Praze účtuje odborovým svazům. Jen za rok 2020 se služby poskytované odborové centrále ČMKOS prodražily o více než jeden milion korun. I z toho důvodu ČMKOS a odborový svaz hledají nové sídlo. Odborový svaz má stále dostatek prostředků na provoz, ale epidemie a nouzový stav poznamenaly výnosy z pronájmu nemovitostí spravovaných delimitační unií. Odborový svaz proto zvažuje prodej hotelů Harmonie v Luhačovicích. 
Předsedkyně Revizní komise OS PHGN Dita Hricová informovala, že komise projednala účetní uzávěrku a návrh rozpočtu na rok 2021 a navrhuje radě doporučit sněmu oba dokumenty schválit. 


Zajímavá byla informace o plnění kolektivní smlouvy vyššího stupně (KSVS) ze strany zaměstnavatelů a odborů. Například vedení firmy AWT, a.s. Ostrava, vlastněná polským národním přepravcem ze skupiny PKP Cargo a.s., pokračuje v restrikcích vůči odborové organizaci a zaměstnancům. Jako v jediné organizaci v rámci působnosti odborového svazu se KSVS, která je závazná pro všechny zaměstnavatele, neplní už jenom tím, že zde došlo poklesu reálné mzdy.


Dále zazněly informace o aktuální situaci v členských organizacích. V závěru předseda Rostislav Palička informoval o řadě jednání, které absolvuje sám, nebo s místopředsedy OS PHGN a poděkoval členům rady za odvedenou práci.


Svazoví právníci: Důchodová reforma nebude mít negativní dopady na hornické důchody 
Přesně podle harmonogramu, o půl jedenácté, začalo zasedání II. sněmu OS PHGN. Jednání probíhalo rovněž online formou, což při účasti 54 delegátů bylo velice náročně na přípravu i samotný průběh jednání. Podobně jako při jednání rady členové předsednictva nepoužili respirátory, protože před tím podstoupili potřebné testy na covid. Jednání sněmu řídil první místopředseda svazu Josef Zelenka. Hlasování o důležitých dokumentech probíhalo tak, že na dotaz předsedajícího se jmenovitě zjišťovaly výslovně vyjádřené hlasy PROTI. Usnesení bylo přijato, pokud se PROTI jmenovitě vyslovila méně než polovina přítomných členů, při čemž se ostatní, výslovně nevyjádřené hlasy, považovali za hlasy PRO.  


V úvodu byly sněmem schváleny změny jednacího řádu a programu sněmu. Všechny projednávané materiály obdrželi delegáti s předstihem. V úvodu předseda svazu Rostislav Palička v prezentaci představil činnost svazu v uplynulém období. Informoval například, že všechny těžební společnosti v rámci svazu byly nuceny řešit závažné dopady do své činnosti vyvolané postupem státu v surovinové a energetické politice, ale i dalšími objektivními skutečnostmi. Jednalo se zejména o neúměrné zvyšování ceny emisních povolenek, podstatně se snížila poptávka po uhlí a nepříznivě se vyvíjely ceny surovin. Ztížená byla i práce odborového svazu a členských organizací. Vedení svazu k tomu absolvovalo mnoho jednání na různých úrovních. Svaz spolu se svými členy požadoval změnu platných nařízeních vlády upravujících sociální plnění vůči zaměstnancům uvolňovaných z pracovního poměru v důsledku ukončení nebo podstatného snížení těžby a navazujících omezení činnosti těžařských společností OKD a Sokolovské uhelné a vůči nově vznikajícím zaměstnavatelským subjektům jako jsou odštěpné závody DIAMO, s. p. Po řadě jednání, až po úroveň premiéra, byly požadavky svazu splněny.


Delegáti schválili zprávu rady svazu od I. sněmu a vyhodnocení plnění programu OS PHGN na léta 2020 až 2024.
Delegáti sněmu schválili stěžejní materiály umožňující další činnost odborového svazu, a to účetní uzávěrku za rok 2020 a návrh rozpočtu OS PHGN na rok 2021. Doplňující informace a doporučení ke schválení podala předsedkyně Revizní komise OS PHGN Dita Hricová. 


Delegáti vyslechli informaci svazového právníka JUDr. Antonína Těšíka o legislativní přípravě příspěvku pro propuštěné zaměstnance OKD Ostrava, Sokolovské uhelné a jejich přechodu pod státní podnik Diamo v souvislosti s útlumem těžby uhlí. Důležité bylo ujištění, že případná důchodová reforma nebude mít negativní vliv na hornické důchody. Antonín Těšík vyzval členy svazu, aby více využívali bezplatné právní poradenství ČMKOS v regionech. 


O situaci v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a příslušné legislativě hovořil v prezentaci hlavní svazový inspektor bezpečnosti práce Ing. Ivo Kavka. 


Místopředseda Josef Zelenka vyzval základní organizace, aby do 20. srpna zaslaly na svaz přehled stavu členské základny k 30. červnu 2021.


Předseda odborového svazu Rostislav Palička ukončil jednání II. sněmu a poděkoval funkcionářům a zaměstnancům odborového svazu a svazovým právníkům za přípravu rady a sněmu svazu. Poděkoval rovněž IT oddělení ČMKOS, jmenovitě Václavovi Procházkovi za poskytnutí a obsluhu technických prostředků nezbytných k bezchybnému online průběhu jednání rady a sněmu.


Podrobnější informace o jednání a usnesení II. sněmu OS PHGN přinese květnové vydání magazínu HGN, které bude rozeslané do organizací a na webo odborového svazu se objeví 3. května. 

 

 

foto-c--.-1.jpg

 

foto-c--.-2.jpg

 

 

 

Více foto ZDE.

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Kolev

Foto: archiv