Jdi na obsah Jdi na menu
 


DIAMO potvrzuje, že analýza obnovení těžby na karvinských dolech je hotová

4. 11. 2022

 

Státní podnik DIAMO potvrdil, že studie možnosti obnovení těžby na dolech ČSA a Darkov je hotová. Je to odborný, obsáhlý a komplexní materiál, který posuzuje základní aspekty případného obnovení těžby na dvou dolech, kde těžba skončila loni v únoru a které byly převedeny (dle usnesení vlády) z OKD na státní podnik DIAMO. Cílem analýzy bylo zjistit a prověřit, za jakých podmínek a v jakém čase by bylo možné obnovit těžbu na těchto dvou dolech a co všechno by to obnášelo jak z pohledu technického, technologického a personálního, tak i ekonomického a legislativního.

Se studií se v nejbližších dnech seznámí vedení státního podniku a Ministerstvo průmyslu a obchodu, poté bude DIAMO informovat o závěrech představitele regionu a média.

 

Pro připomenutí další info:

"Vedení státního podniku DIAMO se rozhodlo zpracovat analýzu případného obnovení těžby na utlumovaných dolech na Karvinsku v návaznosti na aktuální dění v energetice, kolem paliv a surovin, vč. nutnosti posílit energetickou bezpečnost a v návaznosti na unesení krajské tripartity Moravskoslezského kraje. Na jejím zasedání konaném 16. 5. vyjádřili jak představitelé MS kraje, tak velcí odběratelé (hutě a výrobce energií) zájem o černé uhlí v dalších letech a to v horizontu dalších 5 let.

Analýzu jsme zpracovali pro dva doly - Důl ČSA a Důl Darkov, kde byla ukončena těžba loni v únoru, a které byly převedeny z OKD na DIAMO vč. majetku, dobývacích prostorů a podstatné části zaměstnanců k 1. 3. 2021. Na další doly, které ukončily těžbu dříve a jejich likvidace je v pokročilé fázi, se analýza nezaměřuje.

Podle dostupných údajů je v dolech ČSA a Darkov 14 mil. tun vytěžitelných zásob uhlí.

Analýzu jsme zpracovali vlastními silami. Máme zkušené odborníky, kteří připravovali a projektovali těžbu dříve pro OKD, v rámci převodu utlumovaných dolů přešli pod DIAMO a převzaté dobývací prostory dobře znají."

 

dsc_0709.jpg

Důl ČSA (OKD a.s.)

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: DIAMO s.p.

Foto: ivz