Jdi na obsah Jdi na menu
 


DIAMO zpracovává analýzu případného obnovení těžby na dolech ČSA a Darkov

6. 10. 2022

 

Vedení státního podniku DIAMO se rozhodlo zpracovat analýzu případného obnovení těžby na utlumovaných dolech na Karvinsku v návaznosti na aktuální dění v energetice, kolem paliv a surovin, vč. nutnosti posílit energetickou bezpečnost a v návaznosti na unesení krajské tripartity Moravskoslezského kraje. Na jejím zasedání konaném 16. 5. vyjádřili jak představitelé MS kraje, tak velcí odběratelé (hutě a výrobce energií) zájem o černé uhlí v dalších letech a to v horizontu dalších 5 let.

 

Analýzu zpracováváme pro dva doly - Důl ČSA a Důl Darkov, kde byla ukončena těžba loni v únoru, a které byly převedeny z OKD na DIAMO vč. majetku, dobývacích prostorů a podstatné části zaměstnanců k 1. 3. 2021. Na další doly, které ukončily těžbu dříve a jejich likvidace je v pokročilé fázi, se analýza nezaměřuje.

Podle dostupných údajů je v dolech ČSA a Darkov 14 mil. tun vytěžitelných zásob uhlí.

Cílem analýzy je zjistit a prověřit, za jakých podmínek a v jakém čase by bylo možné obnovit těžbu na těchto dvou dolech a co všechno by to obnášelo jak z pohledu technického, technologického a personálního, tak i ekonomického a legislativního. Součástí je také varianta zastavení procesu likvidace a udržování v konzervačním režimu pro budoucí potřeby.

Analýzu zpracováváme vlastními silami. Máme zkušené odborníky, kteří připravovali a projektovali těžbu dříve pro OKD, v rámci převodu utlumovaných dolů přešli pod DIAMO a převzaté dobývací prostory dobře znají. Na ekonomické bilanci bude spolupracovat renomovaná poradenská společnost. Legislativní podmínky a lhůty řešíme v souladu s legislativou a na základě dřívějších zkušeností při spolupráci s ČBÚ a MŽP.

Analýza bude hotová na konci října a poté ji dostane MPO, které rozhodne o dalším postupu, případně o doporučeních vládě, dalších analýzách a pod. 

 

dsc_5058.jpg

"Špinavé koupele" na Dole Darkov 

 

 

 

 

 

 


Autor: Ing. Jana Dronská, MBA

Foto: ivz