Jdi na obsah Jdi na menu
 


Do konce března se má rozhodnout o osudu Dolu Paskov

9. 1. 2014

 

Do konce března má být jasné, zda a jak stát poskytne podporu při utlumování Dolu Paskov, kde chce OKD ukončit na konci letošního roku těžbu. Jednou z možností je, že by OKD na své náklady těžbu prodloužilo až do konce roku 2016 a stát by k 1. lednu 2017 Důl Paskov za korunu koupil. Vyplývá to z Memoranda o porozumění, které ve Staříči na Frýdecko-Místecku podepsali ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala a nový generální ředitel těžební společnosti OKD Dale Ekmark.

Na dole, který tvoří závody Staříč a Chlebovice, pracuje více než 2500 lidí, v celé společnosti OKD přes 13 000. OKD vlastní firma NWR, která ze dvou třetin patří mezinárodní investiční skupině BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

"Podpis memoranda je důležitým krokem pro budoucnost Dolu Paskov a může významně přispět k tomu, aby dopady případného uzavření dolu na region byly co nejmenší," uvedl ministr Cienciala.
Obě strany v memorandu deklarují svoji ochotu ustavit nezávislou expertní komisi, která vypracuje ekonomickou analýzu a analýzu proveditelnosti opatření, které by umožnily poskytnout OKD státní podporu. Ministerstvo také deklaruje ochotu předložit vládě ke schválení návrh na nabytí části podniku Dolu Paskov do vlastnictví České republiky k 1. lednu 2017 za cenu jedné koruny ve veřejném zájmu. OKD zase prohlašuje ochotu přehodnotit své rozhodnutí o uzavření Dolu Paskov koncem letošního roku a přijmout rozhodnutí o prodloužení těžby uhlí do 31. prosince 2016 na svá rizika a náklady. Podmínkou je poskytnutí státní podpory a předpoklad, že bude zajištěna podpora tohoto kroku ze stran zákazníků, dodavatelů, odborových organizací i vedení.
S uzavřením dolu nesouhlasí Sdružení hornických odborů, podle nichž je v podzemí minimálně 20 milionů tun vysoce kvalitního černého uhlí. Několik stovek pracovníků už z Dolu Paskov odešlo, někteří z nich se přesunuli na doly v karvinské části OKD.
Zavřením dolu Paskov přijde stát jako vlastník nerostného bohatství o 21 milionů tun kvalitního koksovatelného černého uhlí. To je zhruba deset procent ekonomicky vytěžitelného černého uhlí v Česku. Po likvidaci Dolu Paskov, kterou firma OKD plánuje zahájit v roce 2015, by se k zásobám případný zájemce o těžbu mohl dostat jen tak, že vyhloubí úplně nový důl.

dsc_0377.jpg

foto: vs