Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dohoda umožní poradenství zaměstnancům Diama, říká předseda OS PHGN Rostislav Palička

2. 6. 2021

 

Rekonstrukce bazénové haly v hotelu Harmonie I byla dokončena a předána do užívání. Odborový svaz uzavřel přelomovou dohodu o spolupráci s vedením státního podniku Diamo. O tom, na co by se měla zaměřit činnost Uhelné komise i o dalších událostech uplynulého měsíce HGN hovořil s předsedou OS PHGN Rostislavem Paličkou.

 

Rekonstrukce bazénové haly skončila, provoz může být zahájen. Kdy začne sloužit členům svazu a veřejnosti? 
Jsem velmi rád, když můžeme našim členům sdělit radostnou novinu, že se konečně povedlo přes mnohé námi nezaviněné komplikace dokončit rekonstrukci haly a bazénu v hotelu Harmonie I v Luhačovicích. Prostřednictvím našeho časopisu HGN bych chtěl pozvat především členy svazu a další hosty k rekreačnímu a regeneračnímu pobytu obohaceného o krásný rekonstruovaný bazén a proceduru Whirlpool. Samotná rekonstrukce se kvůli nečekaným komplikacím protáhla, ale zahájení provozu jsme stihli těsně před otevřením a zpřístupněním hotelu Harmonie I. Byla to v poslední době jedna z největších hotelových investic, kterou odborový svaz uskutečnil. Věříme, že se vyplatí, protože rozšíří hotelové služby a přiláká další klienty.

 

Když už hovoříme o hornických hotelech Harmonie I a II v Luhačovicích, uvažujete stále o jejich případném prodeji? 
Usnesení sněmu, že se vedení a rada svazu bude zabývat i možností prodeje hotelu Harmonie II, stále platí. V současné době zpracovávají soudní znalci odhady těchto nemovitostí. Jedná se o záležitost, která nebude na stole k vyřízení dnes nebo za měsíc, vnímáme to jako běh na dlouho trať. Naše členy budeme pochopitelně průběžně o všem informovat.

 

V minulém čísle HGN jste zmínil, že hledáte nové sídlo odborového svazu v Praze. Našli jste ho už? 
S prodejem hotelu Harmonie II a majetkem svazu nepřímo souvisí skutečnost, že svaz sídlí v bývalém Domě odborových svazů v Praze, dnes v Domě Radost, kde jsme v nájemním vztahu. Podle smlouvy bude regulovaný nájem ukončen v roce 2025, máme tedy čas se na tuto událost připravit. Vedení svazu například navštívilo objekt v pražské Krči, kde by případně svaz mohl v budoucnu sídlit. S pronajímatelem jsme domluveni, že se konkrétně vyjádříme do konce září. Bereme to jako rezervu, kdyby se nám nepodařilo prodat hotel a koupit vlastní sídlo. Svaz si ho určitě zaslouží mít, aby mohl důstojně a efektivně reprezentovat všechny členy. Navíc odborová centrála ČMKOS opustí budovu Radost již letos v září. Tím se pro svaz sníží vyjednávací pozice o nájmech a platbách za služby s majitelem Radosti. A ceny rostou. 25. června se bude konat valná hromada Majetkové, správní a delimitační unie odborových svazů, ve které jsme zastoupeni. Bude pro nás velice důležité, zda valná hromada bude revokovat některá dřívější usnesení o majetku, který spravuje, a na čem dalším se usnese. Bude to mít velký vliv na další financování naší činnosti. 

 

Vždy na jaře jste s Odborovým svazem Stavba a Českým báňským úřadem vyhlašovali vítěze ceny Zlatý Permon za dosažené výsledky v bezpečnosti práce. Došlo vlivem covidové epidemie ke komplikacím? 
Ano, k určitému skluzu došlo, ale 20. dubna se sešla komise složená ze zástupců zřizovatelů ceny za bezpečnost v hornictví Zlatý Permon a určila vítěze. Soutěž má tři kategorie. V první kategorii do 50 zaměstnanců bude cena udělena firmě Sokolovská uhelná, a.s., provoz Kamenolom. Ve druhé kategorii od 51 do 500 zaměstnanců vstoupila do užšího výběru společnost Moravské naftové doly. Ve třetí kategorii nad 500 zaměstnanců se do užšího výběru dostala společnost OKD Ostrava. Cenu však firmy nezískaly. Předání sošek Zlatý Permon vítězům se uskuteční tento měsíc. Ocenění nejlepších zaměstnanců proběhne až v září. 


Odborový svaz uzavřel dohodu o spolupráci s vedením státního podniku Diamo. O čem dohoda je a v čem spočívá její význam? 
Už jen úvodní prohlášení charakterizuje význam dohody. Její účastníci prohlásili, že mají společný zájem na trvalém vytváření příznivého pracovního prostředí pro všechny zaměstnance Diamo. Tedy i pro zaměstnance, kteří přešli pod Diamo z utlumovaných důlních provozů OKD. V rámci útlumu černouhelného hornictví se Diamo stane největším hráčem na trhu. Dohoda pokrývá spolupráci v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a pracovněprávní legislativy, dále v oblasti zdravotnické legislativy v souvislosti s výkonem práce, důchodového pojištění a poskytování informací sdělovacím prostředkům, především v občasníku Diamo a našem časopisu HGN a na webových stránkách účastníků dohody. Součástí spolupráce bude rovněž pravidelné oceňování dvou zaměstnanců Diamo za dosažení vynikajících výsledků v oblasti BOZP, na kterém se budou podílet obě strany. I z tohoto stručného výčtu je zřejmé, jaký význam má dohoda pro náš odborový svaz. Budeme mít zajištěný přístup ke všem zaměstnancům státního podniku Diamo a můžeme tedy ve spolupráci s naším Sdružením odborových organizací Diamo poskytovat zaměstnancům poradenství a konzultovat ho s vedením státního podniku.

 

Jak hodnotíte prohlášení vlády, že respektuje doporučení Uhelné komise pro ukončení spalování hnědého uhlí v roce 2038?Zejména, když vláda doporučuje, aby komise na dekarbonizaci České republiky pracovala dále a rozpracovala podmínky, nástroje a dopady dřívějšího útlumu hnědého uhlí v energetice? 

Vzhledem k blížícím se parlamentním volbám vláda rozhodla šalamounsky. Souhlasím, aby Uhelná komise pracovala dál, ale ne na dřívějším odchodu od uhlí, ale aby doporučila vládě, jak by se měla řešit sociální oblast v souvislosti s útlumem hornictví, jak bude postaráno o propuštěné zaměstnance a postižené tři regiony. Jsem v tomto ohledu skeptický. Svaz je členem Transformační platformy, která svým způsobem navazuje na práci a doporučení Uhelné komise. Z dosavadních návrhů a konkrétních poznatků z regionů by se dal akceptovat pouze neustále opakovaný důraz na rekvalifikaci propouštěných zaměstnanců. Ale v současnosti registrujeme řadu zaměstnanců, kteří už absolvovali tři rekvalifikace a stále jsou na úřadech práce. Je nejvyšší čas přijít s jinou pomocí, než jsou rekvalifikace, které situaci horníků v nejvíce zasažených regionech neřeší. Budeme klást důraz na to, aby se Uhelná komise v příštích měsících nezabývala zkrácením jednou daného termínu ukončení spalování uhlí, ale aby primárně řešila sociální dopady překotného a nezodpovědného útlumu hornictví. Pokud se týká — Uhelnou komisí doporučeného — roku 2038, tak bylo jasně řečeno, že se tento termín bude přehodnocovat až po pěti letech. Skutečný rok konečného útlumu uhlí musí být podmíněn tím, jak rychle se bude stavět nový jaderný blok, jak se bude vyvíjet situace v energetice. Bez toho nelze uhelné elektrárny a teplárny odstavit. Obnovitelné zdroje nejsou schopné uhlí při výrobě elektřiny a tepla nahradit. 

 

Zelení poslanci Evropského parlamentu požadují legislativní zakotvení minimální ceny emisní povolenky. Ideálně by podle nich cena k roku 2030 měla být na 150 eurech za tunu. Nejedná se vlastně o politicky řízenou likvidaci celých odvětví v EU, energetikou počínaje a průmyslem konče? 
Souhlasím, souběžně s řízenou likvidací energetiky je zde neřízená a stále nezodpovězená otázka, co a kdo nahradí likvidované zdroje elektřiny a tepla. Nejsem diplomat, a proto otevřeně tvrdím, a nejen já, že celá zelená fronta a europoslanci, kteří tyto šílenosti navrhují a prosazují s podporou nezodpovědných politiků, nemohou být uvážliví a zodpovědní lidé. Může nastat situace, že zatímco politici a zelení aktivisté společně s klimatology likvidují uhlí a elektrárny, tak za několik let pravděpodobně nastane situace, kdy budeme prosit majitele dolů, aby opět těžili uhlí. Ale jednou zlikvidované povrchové a hlubinné doly nelze již zprovoznit. Uhlí bude nedostatek a ceny elektřiny a tepla vylítnou do horentních výšek. Prostě, domácnosti a firmy si nebudou mít čím posvítit a zatopit. 

 

dsc_3116-1.jpg

Předseda OS PHGN Rostislav Palička

 

 

 

 

 

 

 


Autor: Petr Kolev

Foto: ivz