Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopad pandemie na dodávky tepla se liší podle skupin zákazníků

10. 2. 2021

 

 

Teplárny přijaly řadu mimořádných opatření a zatím se jim podařilo situaci zvládnout a zásobování teplem zajistit. Většina tep­lá­ren hlásí mírný meziroční nárůst spo­třeby tepla jen u bytového sektoru, naopak v sektoru služeb nebo prů­my­slových podniků došlo v řadě případů k výrazným propadům. Celko­vě se pandemie projevila meziročním poklesem prodeje tepla o 5 až 7 %. Dopady na jednotlivé teplárny se však podstatně liší a závisí na struk­tuře zákazníků.

 

„Přes veškerou automat­iza­ci řídí provoz tep­lá­ren lidé. Teplárny musely přijmout řadu mimořádných opatření, aby minimal­izo­valy riziko nákazy za­měst­nanců, která by je mohla paralyzovat,“ uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Tomáš Drápela a dodal: „Chtěl bych tímto poděkovat všem, kteří se na zajištění bezpečného a bezporuchového provozu soustav zásobování teplem podíleli a podílejí, není to v těchto podmínkách úplně snadné. A zároveň věřím, že se co nej­dříve podaří proočkovat provozní pracovníky tep­lá­ren nezbytné pro zajištění dodávek tepla, jako jedné ze základních potřeb pro obyva­telstvo a chod národního hos­po­dář­ství.“

Vzhledem k téměř identickým klimatickým podmínkám v letech 2019 a 2020 lze dopady pandemie na dodávky tepla vyvozovat z prostého srovnání dodávek v těchto letech. Na celko­vý odběr tepla měla pandemie spíše mírný vliv, který se projevil meziročním poklesem prodaného tepla v řádu jednotek pro­cent, průměrně mezi 5 až 7 %. Dopady se však zásadně liší pro různé skupiny zákazníků a s ohledem na různou struk­turu zákazníků se také liší dopady na jednotlivé teplárny.

„Největší pokles dodávek tepla zaznamenaly teplárny u zákazníků, na které nej­více dopadla omezující vládní opatření. Tedy u ubytovacích a restauračních zařízení, u sportovních a plaveckých areálů nebo kultury. Na jaře se také projevil výrazný propad dodávek tepla do některých prů­my­slových podniků. Většina tep­lá­ren naopak hlásí mírný meziroční nárůst spo­třeby tepla v bytovém sektoru a zdravotnických zařízeních,“ uvedl Martin Hájek, ředi­tel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení ČR. 

Zatímco při jarních opatřeních došlo u oborů s omezením k průměrnému poklesu odběru tepla o třetinu, v celoročních číslech už se pokles pohybuje od 30 do 60 % a u některých služeb či bazénů to byl dokonce propad až o 80 %. U školských zařízení tomu bylo s poklesem odběrů tepla obráceně. Význam­nější byl u nich pokles na jaře při úplném uzavření škol, včetně těch mateřských. Od září až do konce roku, kdy probíhala alespoň výuka na prvním stupni, a mateřské školy zůstaly otevřené, byl pokles relativně menší, přesto to byly desítky pro­cent. 

Většina tep­lá­ren hlásí naopak mírný meziroční nárůst spo­třeby tepla u bytového sektoru. A to jak na jaře, tak zejména v posledních měsících roku. Spotřebu ovlivnila distanční výuka a práce z domu, meziročně stoupl odběr domácností v řádu jednotek pro­cent mezi 2 až 7 %, průměrně pak kolem 5 %. Další oblastí, kde došlo k mírnému nárůstu spo­třeby tepla, jsou zdravotnická a nemocniční zařízení, kde to však bylo také jen v řádu jednotek pro­cent.

   

thermostat-250556_1920.jpg

ilustrační foto (Zdroj: Pixabay)

 

 

 


 

 

 

Zdroj: Teplárenského sdružení ČR