Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis SHO premiérovi a vládě

8. 4. 2016

 

 

Vážený pan
Mgr. Sobotka Bohuslav
předseda vlády České republiky
Úřad vlády České republiky
Nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1 – Malá Strana


Karviná 6. dubna 2016
 

 

 

Vážený pane premiére, vážená vládo,

 

žádáme Vás o účinnou a rychlou pomoc při řešení sociálních dopadů pro zaměstnance. Čas je v našem případě neúprosný a nepočká.


Bohužel musíme konstatovat, že situace v OKD se nezlepšila, ba naopak zhoršila. Na Dole Paskov je situace asi nejzávažnější. Razantní snížení ražeb v dole je neodvratným signálem ukončení dolu. Připočteme-li k tomu nedořešenou problematiku sociálního programu, tak je Vám určitě jasné, co se asi děje na tomto dole a jaký je psychický dopad na zaměstnance. Nejsou nám známy důvody, proč nebyla uzavřená obdobná dohoda na úrovni vlády a NWR ohledně finanční pomoci na sociální program pro zaměstnance.


Obdobná situace je i na ostatních dolech v OKD, kde byly vyhlášeny racionalizační změny, tedy propouštění. A to v situaci, kdy nevíme, jak dopadnou důchody u zaměstnanců, kteří nastoupili po roce 1992. Tento zákon ještě neprošel druhým čtením. Rovněž není schválena připravovaná podpora propouštěným zaměstnancům. Tím se výrazným způsobem snižuji možnosti řešení situace těchto zaměstnanců.


Nikdo z nás si nedovede představit situaci, kdy by došlo k nevyplacení mezd, nevyplacení odstupného dle sociálního programu či dokonce k nekontrolovatelnému krachu OKD. Jedná se řádově o 10 tisíc zaměstnanců OKD soustředěných v jednom místě a k tomu další tisíce navazujících zaměstnanců firem. Jedná se o „časovanou bombu“! Dostáváme se na hranici obrovských rizik spojených s náročnou činností v dole. Rizik ohrožujících nejen majetek, ale i životy zaměstnanců.


Jedině Vaším odpovědným přístupem a včasným zásahem státu lze předejít radikálním sociálním nepokojům. Dle našeho názoru se situace v soukromém hornictví stává nezvladatelnou.

 

S pozdravem Zdař Bůh 

Ing. Pytlík Jaromír, 
předseda SHO
 

 

 

Na stažení zde (PDF)