Jdi na obsah Jdi na menu
 


Důl Lazy ukončil těžbu

29. 11. 2019

 

Včera byla ukončena téměř po 130 letech těžba černého uhlí na Dole Lazy (OKD) v Orlové na Karvinsku. Na dole tak zůstane přibližně sto zaměstnanců a ostatní budou převedeni na jiná pracoviště a doly OKD. V revíru jsou činné ještě čtyři doly a to Důl Darkov, ČSA, ČSM-Sever a ČSM-Jih. 


Těžba na Dole Lazy skončila z ekonomických důvodů. V podzemí se nacházejí ještě další zásoby uhlí, ale pro jejich vydobytí by byly zapotřebí investice v řádech miliard korun. Za dobu existence dolu se zde vytěžilo skoro 146 milionů tun černého uhlí.

 

Slavnostní akce vyvezení posledního vozíku. se zúčastnili zástupci OKD, společnosti Prisko, obcí, měst a další.  Přítomni byli také zástupci odborů, Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) a Sdružení hornických odborů (SHO). Na akci se také přišlo podívat asi 200 bývalých i současných zaměstnanců. 

 

Společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Těží jej v hlubinných dolech v karvinském revíru v jižní části Hornoslezské uhelné pánve. Firma vyhledává, těží, upravuje, zušlechťuje a prodává černé uhlí s nízkým obsahem síry a dalších příměsí. Takové uhlí je vhodné jako palivo, lze ho využít pro koksování, v chemickém průmyslu a v mnoha dalších odvětvích.

 

dsc_3731.jpg

 

dsc_3755.jpg

 

 

 

 

Další videa a foto najdete zde a zde.

 

 

 

 

ivz, red.