Jdi na obsah Jdi na menu
 


Důlní společnost OKD by měla vymáhat škodu po Bakalovi, řekl prezident Zeman

4. 11. 2016

 

 

Prezident Miloš Zeman se v rámci návštěvy Moravskoslezského kraje krátce setkal ve středu v Ostravě také s odboráři i zástupci vedení těžební společnosti OKD, která je kvůli miliardovým dluhům v insolvenci. Důvodem je stávající situace ve firmě. OKD by podle Zemana měla vymáhat škodu na podnikateli Zdeňku Bakalovi.


První problém OKD vidí prezident v otevření Dolu Frenštát. „Závěr odborníků je, že otevření je nerealistické, stálo by 20 miliard,“ zhodnotil Zeman s tím, že druhým problémem je Důl Paskov, kde se hledá řešení spojené s růstem cen zejména koksovatelného uhlí.


„No a základní závěr, na kterém jsme se v podstatě všichni shodli: OKD, jehož vedení nemůže za pana Bakalu, by mělo podniknout aktivní právní kroky, směřující k vymáhání náhrady škody právě na panu Bakalovi a jeho společnosti,“ řekl Zeman.


V této souvislosti připomněl, že stát by neměl zapomínat ani na represivní systém, který má. Na mysli měl státní zastupitelství, soudy a policii. „Nedokážu pochopit, jak po Viktoru Koženém druhý největší tunelář České republiky může beztrestně vysávat jeden z nejdůležitějších podniků, aniž by se proti němu zasáhlo,“ řekl na adresu finančníka Zdeňka Bakaly, který OKD donedávna vlastnil.


Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík měl ze setkání a debatou s hlavou státu dobrý pocit. „Zajímal se o současné dění v OKD, jak vypadá situace v celé OKD i jak vypadá situace na Dole Paskov, a myslím, že máme jeho plnou podporu,“ řekl po jednání se Zemanem.

 

20161102_zer_zeman_028.jpg

Setkání prezidenta Miloše Zemana s odboráři a zástupci OKD

 

 

 

 

 

 

autor: (red)

zdroj: www.e-sondy.cz

foto: MS kraj