Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekologové: Zvolení Jana Zahradníka do Uhelné komise je chybou

5. 9. 2019

 

 

Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny včera nominoval do Uhelné komise jako svého zástupce Jana Zahradníka (ODS). Zástupci ekologických organizací považují toto rozhodnutí za kontroverzní a kritizují ho. Na Twittru padají taková prohlášení jako “ šiřitel fake news o klimatu a podporovatel ničení životního prostředí” a “skandál”. Přinášíme oficiální vyjádření členů Uhelné komise z řad ekologických organizací vydané včera v tiskové zprávě. Oslovili jsme také včera večer Jana Zahradníka a na jeho reakci čekáme.

 

Jan Rovenský z Greenpeace, člen Uhelné komise, řekl:
 "Poslanci výboru pro životní prostředí mají zjevně poněkud zvrhlý smysl pro humor. Jan Zahradník aktivně podporoval zbourání města Horní Jiřetín kvůli rozšiřování sousedního povrchového lomu na uhlí. Vybrat někoho takového do komise, která má nalézt termín konce uhlí v ČR, je jako jmenovat radikálního islamistu do výboru pro lidská práva. Fungování i kredit uhelné komise tento krok poškodí - o což patrně poslancům šlo. Kdyby na uhelnou komisi, včetně dvou ministrů, kteří jí předsedají, zdvihli prostředníček, nebylo by to výmluvnější."


  Jiří Koželouh z Hnutí DUHA, člen Uhelné komise za ekologické organizace Zeleného kruhu, řekl:
“Schválení poslance Zahradníka z ODS, který opakovaně šíří lži o změně klimatu, popírá vědecká fakta a podporuje znečišťování životního prostředí, do Uhelné komise je facka nejen ekologickým organizacím. Je to tah proti všem, kdo myslí debatu v komisi vážně. A je to vina hlavně ANO, jehož hlasy v poslaneckém Výboru pro životního prostředí vzhledem k počtu rozhodují. Ministři Havlíček a Brabec to budou mít nyní opravdu hodně těžké, aby přesvědčili veřejnost, že debatu od odklonu od uhlí myslí vážně."

 

 

 

 

 

 

red