Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elektrárna Chvaletice: urychlení technologických postupů nelze soudně nařídit

7. 4. 2022

 

Pardubický kraj zahájil řízení z moci úřední, jehož cílem je uvést podmínky provozu Elektrárny Chvaletice formálně do souladu s novou evropskou legislativou a přizpůsobit jí stávající integrované povolení. Jen několik dní před tím obdržel Nejvyšší správní soud od Ministerstva životního prostředí i od Elektrárny Chvaletice kasační stížnost na rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě o zrušení emisní výjimky. A zároveň rozhoduje Ministerstvo životního prostředí podruhé o vydání nové emisní výjimky. Momentálně tedy probíhají v souvislosti s budoucností naší elektrárny tři procesy, které se mohou vzájemně i vyrušit.

 

„Přestože začíná být objektivně velmi obtížné zorientovat se ve změti úředních a soudních procesů, podstata zůstává jednoduchá. Krajský soud sice rozhodl v náš neprospěch, i on však potvrdil, že Elektrárna Chvaletice má na výjimku nárok. Předmětem jednání už je nyní pouze délka této výjimky. Na to konto nám nezbývá než konstatovat, že stejně jako se nedá hlasovat o fyzikálních zákonech, nedá se ani soudně nařídit urychlení technologických postupů. Proto zatím pokračujeme v ekologizaci a snižování emisí dle původního plánu,“ vysvětluje Václav Matys, generální ředitel Elektrárny Chvaletice.

 „Upřímně řečeno jsme nyní v poněkud bizarní situaci. Na jednu stranu se nás politici a novináři pod dojmem energetické a bezpečnostní krize ptají, zda bychom byli schopni navýšit těžbu a výrobu elektřiny z něj, na druhou stranu nátlakové organizace bez ohledu na kritickou situaci pokračují v úsilí zastavit provoz české elektrárny na české palivo. Navzdory tomu úřadům i nadále poskytujeme maximální součinnost a pevně věříme, že Ministerstvo životního prostředí vydá co nejdříve takové rozhodnutí, které nám umožní pokračovat v provozu a ekologických investicích,“ dodává Václav Matys. 

Elektrárna Chvaletice je jedním z největších výrobců elektřiny v ČR. Díky strategické poloze pouhých 30 km od geografického středu ČR je energetickým srdcem východních Čech. V současnosti je také jedinou elektrárnou v regionu, která má certifikaci na vyrovnávání výkyvů v síti, obnovení dodávek po rozpadu sítě i tzv. ostrovní provoz. Zůstává tedy významnou bezpečnostní a stabilizační součástí české elektrizační soustavy. V současnosti realizuje jednu z největších soukromých ekologických investic v Česku, která přinese nejvýznamnější snížení emisí od 90. let a splnění nových evropských limitů. Roční výroba elektřiny se běžně pohybuje na úrovni kolem 4 TWh. Společnost patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům v regionu.

 

elektrarna_autor_jan_posejpal.jpeg

Elektrárna Chvaletice (autor: Jan Posejpal)

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: 7energy.com