Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropské peníze pro regiony v transformaci jsou připravené. Moravskoslezský kraj chce získat maximum

4. 2. 2020

 

 

Evropská unie zaměří svou podporu na regiony, které jsou poznamenané těžkým průmyslem a procházejí náročnou transformací. Přechod k čistější ekonomice se v Evropě týká 108 uhelných regionů, mezi které bude rozděleno celkem 100 miliard eur. Jedním z nástrojů bude Fond pro spravedlivou transformaci, který byl představen v Katovicích na Mezinárodní konferenci "Towards a Green Economy - exchange of experiences of European Coal Regions“.

 

„Z evropských peněz chceme pro náš kraj získat maximum. Uvědomujeme si, že nic není zadarmo, a tak se na čerpání dotací intenzivně chystáme. Připravujeme konkrétní transformační projekty, abychom ukázali, že máme jasné vize. Spolupracujeme s obcemi, vysokými školami i soukromou sférou, aby byl přechod našeho regionu na dobu bezuhelnou co nejúspěšnější,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

 

Prostředky Fondu pro spravedlivou transformaci budou postiženým regionů k dispozici od roku 2021. „Ze sedmi a půl miliardy eur, kterými tento fond disponuje, by měla Česká republika získat 580 milionů, což je v přepočtu 15 miliard korun. Jsme tak vedle Polska, Německa a Rumunska největšími příjemci fondu. V naší zemi si na peníze z tohoto fondu sáhnou kromě našeho regionu také Ústecký a Karlovarský kraj,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška a dodal, že právě zmiňovaný fond bude financovat dílčí projekty krajského programu POHO2030.

 

Přechod na dobu bezuhelnou úzce souvisí s nutností diverzifikace hospodářství a rekvalifikace zaměstnanců hutnického a hornického sektoru. I v těchto oblastech bude možné fond využít. „Evropské peníze také půjdou na digitalizaci a na výzkum a vývoj, které podpoří vznik pokročilejších technologií například v oblasti energetických úspor, snižování emisí nebo zavádění alternativních zdrojů energie. Na finance z Evropy si tedy významně sáhnou i malé a střední podniky v kraji,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. Další oblastí, ve které bude možné evropské zdroje využít, budou také revitalizace brownfieldů.

 

Celková alokace fondu se bude skládat ze tří zdrojů. „K vlastním zdrojům fondu ve výši 7,5 miliard přibyde příspěvek Evropské investiční banky, část alokace programu InvestEU spravovaný Evropskou komisí či národní spolufinancování. Celkově budou v rámci transformačního mechanismu dostupné prostředky ve výši 100 miliard EUR,“ uzavřel zmocněnec hejtmana pro RE:START a Uhelnou platformu Zdeněk Karásek.

 

ve--z--.jpg

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: MS kraj

Foto: Pixabay