Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlavním cílem odborů je přechod OKD pod stát !

19. 1. 2017

 

 

Prohlášení Sdružení hornických odborů


SHO plně podporuje každou iniciativu směřující ke stabilizaci OKD 
a nápravě chyb z minulosti

 

Sdružení hornických odborů plně podporuje návrh usnesení pana poslance Josefa Hájka ohledně dalšího postupu ve věci aktuální situace ve společnosti OKD a stavu bývalého bytového fondu OKD.


SHO se oprávněně domnívá, že privatizace OKD byla zločinem na hornících a nájemnících hornických bytů, za kterou nesou zodpovědnost předchozí vlády od doby působení ministra Dlouhého. Pan Bakala získal díky těmto vládám na úkor státu společnost OKD, která v té době vlastnila obrovský majetek. Po 12 letech „vládnutí" pana Bakaly zůstaly v OKD dluhy ve výši 17 miliard korun. S tím se nechceme a nemůžeme smířit.


Z tohoto důvodu se přidáváme k požadavkům formulovaných v návrhu pana poslance Hájka k bodu nazvaném „Informace vlády ve věci nevýhodné privatizace OKD“. Tento návrh usnesení by měl uložit Vládě ČR významné povinnosti týkající se možné nápravy resp. zmírnění negativních následků prodeje firmy OKD, a.s.


Jde především o požadavek, aby vláda analyzovala možnosti zajištění majetku OKD pro případ, že probíhající soud rozhodne, že majetek získaný privatizací byl výnosem z trestné činnosti.


Dále požadujeme, aby vláda posoudila možnost podání rozhodčí žaloby, která by v případě prokázání porušení privatizační smlouvy umožnila realizovat odprodej bytů z bývalého bytového fondu OKD nájemníkům.


Jménem tisíců horníků a desetitisíců nájemníků bytů OKD apelujeme na vládu, aby využila všech svých kompetencí k tomu, aby napravila pochybení předchozích vlád.


V Karviné dne 19. ledna 2017


S pozdravem Zdař Bůh


Ing. Jaromír Pytlík
předseda SHO

 

Štefan Pintér, Vítězslav Sznapka,  Rostislav Palička, Jiří Waloszek, Ing Petr Karkoška, Bc.Monika Němcová

 

 

Originál na stažení (PDF)