Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlubinná těžba definitivně končí, vstupní chodby do dolu v lomu ČSA uzavřely betonové zdi

2. 12. 2020

 

 

Skupina Sev.en Energy v listopadu udělala definitivní tečku za hlubinnou těžbou v bočních svazích lomu ČSA. Jedenáct metrů silnými hrázemi uzavřela tři vstupy do dolu. Na certifikaci materiálu, ze kterého jsou těsnicí hráze vytvořeny, spolupracovala těžební společnost s Výzkumným ústavem pro hnědé uhlí.

 

Hráze, které pevně uzavřely vstupy do chodeb důlního díla, jsou tvořeny dvojicí půl metru širokých zdí, mezi kterými je další desetimetrová vrstva zpevňujícího zásypového materiálu. „Při uzavírání vstupních štol jsme zvolili bezpečnější způsob, který má ve svazích lomu ČSA premiéru. Jedná se o jedinou štolu svého druhu, která se uzavírala v aktivním lomu. To si samozřejmě kladlo vyšší nároky na pevnost a těsnost hrází,“ uvedl závodní lomu Pavel Lička. V budoucnu musí uzávěra vstupu do šachty odolat tlaku vody, kterou plánuje těžební společnost zbytkovou jámu lomu ČSA zaplavit. Do chodeb se voda může dostat z bývalého rozsáhlého důlního díla Maršál Koněv, které tu na dobývací prostor lomu ČSA navazuje. Díky pečlivému utěsnění ale nedojde k průtoku vody z jezera do chodeb uzavřeného dolu. „Za těsnicí jedenáctimetrovou hrází naplníme chodby vrstvou popílku. Je to další stabilizační prvek, který do chodeb dáváme především proto, že je mimo jiné plynotěsný,“ doplnil Pavel Lička. Použitelný materiál a zařízení byly ze šachty před jejím uzavřením vyvezeny. Vybavení dolu, které nebylo možné vyvézt, bylo na místě ekologicky zlikvidováno.

 

Skupina Sev.en Energy ukončila hlubinné dobývání v této lokalitě s ohledem na aktuální ekonomickou situaci v dubnu letošního roku. Hornické zařízení a vybavení hlubinného dolu v bočních svazích lomu ČSA bude sloužit i po ukončení hlubinné těžby. Rozšíří expozici hlubinného dobývání hnědého uhlí v Podkrušnohorském technickém muzeu.

 

coal-1626368_1920.jpg

ilustrační foto (Zdroj: pixabay)

 

 

 

 

 

Zdroj: Sev.en Energy