Jdi na obsah Jdi na menu
 


Horníci opět v Praze

27. 7. 2015

 

 

Dnes ráno v 8:30 budou před Úřadem vlády v Praze opět protestovat horníci. Sdružení odborových organizací Czech Coal Group chce svojí přítomností podpořit své zástupce, kteří na jednání tripartity budou prosazovat prolomení územních limitů v lomu ČSA. Horníci chtějí upozornit na situaci v regionu a vyjádřit obavy z možných negativních dopadů.



Akci přijedou podpořit také zástupci dalších odborových organizací, například Sdružení hornických odborů SHO Havířov, kteří zastupují horníky z OKD. Podle předsedy SHO Ing. Jaromíra Pytlíka, je tato akce upozorněním na situaci v horníků v celé republice. Odboráři v OKD v současné době bojují o možnost dřívějšího odchodu některých horníků do důchodu. Jak odboráři upozorňují už dlouhou dobu politiky, nikde v Evropě není taková nepříznivá situace pro horníky jako u nás. Proti návrhům odborů SHO je dlouhodobě ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem.

Jedním z hlavních bodů jednání tripartity má být i návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) na prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Situace okolo limitů se začíná pomalu vyhrocovat. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly byl materiál, který odbory obdrželi například v únoru , nejslabší, jaký kdy dostali. Odboráři jsou podle Josefa Středuly pro plné prolomení limitů. Na tripartitě se očekává poměrně vyhrocená diskuse. Požadavky odborů jsou prozatím v příkrém rozporu s názory některých členů tripartity.

Podle předsedy Sdružení odborových organizací Czech Coal Group, Jaromíra Franty, nelze od odborářů očekávat žádné ústupky v požadavcích, které už mnohokrát předložili.

 

img_0190.jpg

Záběry z lednové domonstrace.

 

 

 

 

 

(ivz)

foto: Petr Kolev