Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hospodářský výsledek OKD za rok 2021 dosáhl dle předběžných hodnot více než 2 miliardy korun

16. 2. 2022

 

 Společnost OKD, a.s. dosáhla v roce 2021 dle předběžných, doposud neauditovaných hodnot, provozního výsledku hospodaření převyšujícího částku 2 miliardy korun. 


"Podařilo se to díky mimořádným výkonům všech našich zaměstnanců i pracovníků našich dodavatelů. A to jak v oblasti samotné těžby z dolů, tak i díky nasazení našich povrchových pracovníků. Zároveň se nám však dařilo naše úspěchy v těžbě a zpracování umocnit vynikajícími výsledky našich obchodníků. V kombinaci s naší trvající kontrolou našich provozních nákladů a úspornými opatřeními se nám rok 2021 podařilo ukončit s vysokým a dlužno říci nečekaným ziskem. Vytvořili jsme si tak dobrou výchozí pozici pro rok 2022, který s ohledem na to, že se jedná v podstatě o poslední rok těžby, bude velmi náročný jak z hlediska provozního fungování naší společnosti, tak i z pohledu personálního,“ řekla Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD. 


Téměř rok probíhá těžba pouze v Dole ČSM. Za celý rok 2022 má OKD v plánu vytěžit zhruba 1,3 milionu tun uhlí. Hlubinná těžba černého uhlí v těžkých podmínkách ostravsko-karvinské pánve je zatížena mnoha riziky. Zejména složitou geologickou stavbou, nebezpečím důlních otřesů a samovznícením uhlí, zvýšenými exhalacemi metanu a složitým legislativním procesem při povolování těžby. „Přesto, že děláme vše, abychom rizika předvídali a provádíme řadu opatření pro jejich eliminaci, nemusí se to vždy podařit a prostředky a práce vložená do přípravy na dobývání se nemusí  vrátit v podobě tržeb za vytěžené uhlí. Při provozu více dolů se rizika potenciálního neúspěchu rozkládala mezi daleko větší počet porubů a většinou byla připravena záložní pracoviště. Těžba byla plánovaná na roky dopředu a problematické poruby mohly být nahrazeny urychlením jiných, které měly být dobývány později. To v situaci plánovaného ukončení těžby už není možné. Proto je těžba pouze v jednom dole tak náročná a riziková, každý dílčí neúspěch může mít fatální dopad na hospodářské výsledky firmy. Výborný výsledek roku 2021 je proto nesmírně důležitý pro úspěšné zvládnutí posledního roku těžby OKD, kdy díky finanční rezervě vytvořené loni mohou být vykryty případné výpadky způsobené výše uvedenými riziky,“ dodal David Hájek, ředitel provozu OKD.

 

 

dsc_4795.jpg

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: OKD a.s.

Foto: ivz