Jdi na obsah Jdi na menu
 


II. svazový sněm se uskuteční 22. dubna, možná formou per rollam

3. 3. 2021

 

III. rada svazu se s ohledem na epidemiologickou situaci způsobenou SARSCov-2 uskutečnila již podruhé formou online videorady přes Microsoft Teams. Rada 11. února projednala přípravu II. sněmu OS PHGN, informace o odvětvové kolektivní smlouvě, hospodaření svazu a o situaci v členských organizacích.


Předseda svazu Rostislav Palička navrhl v úvodu zařadit mimořádně do programu informaci o hospodaření odborového svazu v návaznosti na hotely v Luhačovicích. 


1. místopředseda OS PHGN Josef Zelenka, který videoradu řídil, navrhl změnit termín konání II. sněmu svazu, který byl původně naplánován na 11. března. Informoval o možných variantách v závislosti na aktuální epidemiologické situaci. Rada a Sněm OS PHGN se uskuteční 22. dubna v hotelu Olšanka v Praze. Pokud by vývoj neumožňoval osobní účast delegátů, sněm a schvalování důležitých dokumentů, jako například rozpočet odborového svazu, by se uskutečnily formou per rollam. 


O situaci v členských organizacích informovali své kolegy zástupci odborových sdružení a organizací: 


Jan Smolka, předseda SOO Sokolovská uhelná: „Tlak na co nejrychlejší likvidaci těžby a spalování hnědého uhlí práci odborů velice komplikuje. Připravujeme se na vyhodnocení plnění kolektivní smlouvy za rok 2020. Sokolovská uhelná v roce 2021 vstoupila do přípravy na restrukturalizaci společnosti. Firma bude rozdělena na část uhelnou, druhá část bude zahrnovat provozy, které nejsou přímo spojeny s těžbou nebo zpracováním uhlí. Zahájili jsme tak přípravu na postupný odklon od uhlí, který je důsledkem rostoucích cen emisních povolenek a tlaku Zelených, kteří ovládají Evropský parlament a Evropskou komisi. 


Václav Sacha, předseda SZOO Ostrava: „Kolektivní vyjednávání v AWT Ostrava, jak informovalo únorové číslo HGN, bylo velice dramatické, a to kvůli obstrukcím nového polského vedení. Smlouva nakonec podepsaná byla. Došlo i k dohodě o dlouhodobém uvolnění předsedy odborové organizace Milana Malachovského, ale za podmínky, že náklady pro výkon funkce jako mzdy, odvody, sociální a zdravotní pojištění a další půjdou k tíži a na náklady odborové organizace. Ve společnosti Slezská důlní díla se situace stabilizovala, odcházející zaměstnanci využili možnost odstupného z kolektivní smlouvy a nařízení vlády číslo 342/2016 Sb. Po čtvrtém jednacím kole došlo k podpisu dodatku číslo 2 kolektivní smlouvy na léta 2019 až 2023. Mzdy zaměstnanců se navýšily o 2,2 procenta a dohodli jsme stravenkový paušál pro důlní zaměstnance ve výši 75 korun.

 

Jindřich Jadwiszczok, předseda ČSM Praha: „Ze 17 členských organizací ČSM došlo již v deseti k podpisu kolektivní smlouvy. Vyjednává se v dalších pěti organizacích, vedení dvou organizací zatím vůbec nereagovalo na výzvu. Zrušení superhrubé mzdy nemělo vliv na vyjednávání a v žádné organizaci nedošlo k ponížení sociálních nároků. Naopak, ve všech se podařilo vyjednat navýšení mezd minimálně o inflaci.“

 

Bohdan Štěpánek, předseda sdružení SOO Diamo: „Kolektivní vyjednávání v Diamu bylo ukončeno před koncem loňského roku. V návaznosti na převzetí provozů OKD probíhalo v lednu první kolo předávání výpovědí zaměstnancům OKD. Chystá se druhé kolo, které by mělo proběhnout v březnu. Probíhá příprava kontroly plnění kolektivní smlouvy za rok 2020. 


Jiří Waloszek, předseda SHO OKD Ostrava: „Z OKD odešlo ke konci února 1770 zaměstnanců. Z této skupiny bude 493 zaměstnanců pracovat ve státním podniku Diamo, kde budou například pokračovat v útlumových pracích. Zbylých 1277 lidí bylo připraveno k rozvázání pracovního poměru podle kolektivní smlouvy OKD. Odejít by měli do konce března. S nimi probíhaly informační pohovory v OKD za účasti personalistů a odborů. K 1. lednu byl ukončen pracovní poměr 550 lidem a bylo jim vyplaceno odstupné ve výši až jedenáctinásobku měsíční mzdy podle počtu odpracovaných let. Mají rovněž nárok na využití nařízení vlády číslo 167/2016 Sb. V březnu by měl být schválen byznys plán pro OKD a od něj se bude odvíjet další vyjednávání. Z SHO OKD přešly pod Diamo také čtyři odborové organizace, a to ČSM, Paskov, Karviná a povrchové odbory. SHO podalo Diamu návrh na navýšení mezd o čtyři procenta. Organizace dolů Lazy a Darkov rozhodly na odborové konferenci, že ukončí svoji činnost v letošním roce. Společnost OKD by měla mít od března kolem 2800 vlastních zaměstnanců a zhruba 800 dodavatelských pracovníků.“ 


Rada svazu vzala na vědomí vyhodnocení dohody se Sdružením nájemníků (SON) za rok 2020. Poradenství bylo členům svazu poskytováno bezplatně. Služby SON jsou k dispozici členům svazu i v letošním roce. 


Informaci o hospodaření svazu a o rekonstrukci bazénové haly a stavu hotelů Harmonie I a II v Luhačovicích podal předseda Rostislav Palička. Přiblížil jednání s nájemcem hotelů Harmonie I a II, o technickém stavu nemovitostí, různých opravách a úpravách a o postupu rekonstrukce bazénové haly. 


Na závěr předseda informoval o jednání rady ČMKOS, majetkové unie (MSDU OS), tripartity a Uhelné komise. 

 

 

kladiva-os-phgn.jpg

 

 

 

 

 

 

 


Autor: Petr Kolev 

Článek vyšel v HGN 3/2021