Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace pro horníky k ozdravnému balíčku vlády

12. 5. 2023

 

Materiál Příloha tiskové zprávy k Ozdravnému balíčku 2024/2025 Ministerstva financí ČR obsahuje v odstavci „Další změny v daňových výjimkách bez významného dopadu na státní rozpočet“ mimo jiné i položku „Zrušení osvobození mzdového vyrovnání v hornictví a odstupného horníkům“.
 
K tomuto návrhu nám na náš dotaz Ministerstvo financí ČR potvrdilo, že navrhovaná položka se týká plnění, která byla poskytována podle vyhlášky č. 19/1991 Sb., o pracovním uplatnění a hmotném zabezpečení  pracovníků v hornictví dlouhodobě nezpůsobilých k dosavadní práci. Vyhláška byla zrušena k 1. prosinci 2003.
 
Není pravděpodobné, že by ještě někdo pobíral takové plnění, pro případ, že by se však taková výjimka vyskytla, bude v právním předpise stanoveno přechodné ustanovení, které zachová dosavadní režim daňového osvobození.
 
Návrh na zrušení daňového osvobození „mzdového vyrovnání v hornictví a odstupného horníkům“ se tedy týká pouze plnění podle již zrušené vyhlášky č. 19/1991 Sb., o pracovním uplatnění a hmotném zabezpečení pracovníků v hornictví dlouhodobě nezpůsobilých k dosavadní práci. Netýká se žádných jiných plnění poskytovaných horníkům.
 

 
 
Mgr. Markéta Marinková

Právník Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu