Jdi na obsah Jdi na menu
 


Inspektoři v akci

16. 6. 2014

 

 

V měsících květnu a červnu byli svazoví, závodní a úsekoví inspektoři bezpečnosti práce nebývale aktivní. Jednak se účastnili na řadě bezpečnostních prověrek, jednak se účastnili na sebevzdělávacích školeních.

 

Ještě v závěru měsíce dubna proběhl kontrolní Výbor pro BOZP na Závodě Důl Karviná ČSA, který byl spojen s kontrolou všech pracovišť v rámci veřejné prověrky. Kromě svazových inspektorů se této akce zúčastnilo i 6 závodních inspektorů a 15 úsekových inspektorů. Další veřejné prověrky v OKD jsou plánovány na říjen na Závodě Důl ČSM a na listopad na Závodě Důl Paskov.

 

Od 13. do 23. května probíhala Generální prověrka ČBÚ a současně komplexní prověrka Krajské hygienické stanice v Ostravě na Závodě Důl Darkov. V obou týdnech se na práci jednotlivých kontrolních skupin i na kontrole pracovišť podíleli jak svazoví inspektoři Ing.Ivo Kavka a Ing.Vladimír Potomák, tak darkovští závodní inspektoři Víťa Sznapka a Tonda Kodenko.

 

Na tuto prověrku navázala ve dnech 27.5 – 6.6. specializovaná prověrka ČBÚ a současně komplexní prověrka KHS na Závodě úpraven, konkrétně na Závodě Důl Darkov, na Závodě Důl Karviná Lazy a na Závodě Důl ČSM sever. I zde se účastnili jak svazoví inspektoři, tak příslušní závodní inspektoři jednotlivých kontrolovaných pracovišť úpraven.

 

Proběhla i školení úsekových a závodních inspektorů bezpečnosti práce.
Ve dnech 29.-30.května proběhlo dvoudenní školení závodních inspektorů bezpečnosti práce v Soběšovicích. Na přednáškách se podíleli zástupci ČBÚ v Praze, OBÚ v Ostravě, OIP v Ostravě, KHS v Ostravě, pracoviště Karviná a zástupci Státního zdravotního ústavu. Své přednesli i zástupci OS PHGN Ing.J.Pytlík, JUDr.Piekarzová a svazoví inspektoři. Odpolední blok 1.dne pak vyplnil seminář „Státní energetická koncepce a surovinová politika“, ve kterém vystoupili Mgr.R.Štix. Ing.J.Pytlík a Ing.R.Tabášek.

 

Darkovští ÚIBP se školili 6.6., kde vystoupil ředitel Ing.Szmek, vedoucí odboru práce a mezd Bc.R.Kryštofík a za OKD vedoucí útvaru řízení bezpečnosti Ing.P.Zajíček, na kterého byla směrována velká řada připomínek a dotazů. Dále školili zástupci odborů SIBP Ing.I.Kavka a právnička JUDr.Piekarzová.

 

Ve dnech 12.-13.6. se sešli na svém dvoudenním školení ÚIBP ze Závodu Důl ČSM. Zde vystoupili zástupci ze Závodu Důl ČSM – zástupce vedení – náměstek pro bezpečnost Ing.K.Blahut a zástupci OBHP Ing.B.Pukowski a Ing.J.Szamáranszký, a první den školení také zástupci OKD – výkonný ředitel OKD Dale Ekmark a vedoucí útvaru řízení bezpečnosti Ing.P.Zajíček. Na ně čekala řada dotazů a připomínek především z oblasti BOZP, kde si dotazující nebrali servítky a své problémy na pracovištích a připomínky prezentovali zcela otevřeně. Z odborářů pak kromě „domácích“ zástupců Š.Pintéra a J.Fily měli svá vystoupení i předseda SHO Ing.J.Pytlík a SIBP Ing.V.Potomák.

 

 

dsc_0252.jpg

Darkovští závodní inspektoři Víťa Sznapka a Tonda Kodenko

 

 

 

 

autor: SIBP Ing.Vladimír Potomák

foto:(vs)