Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednání s ministrem financí Andrejem Babišem

31. 7. 2014

 

 

 

Dne 30.7. 2014 proběhlo v Praze jednání s ministrem financí Andrejem Babišem. Za stranu odborů byl přítomen pan Jan Sábel, předseda OS PHGN, Jaromír Franta, místopředseda OS PHGN, a Jaromír Pytlík, místopředseda OS PHGN, předseda SHO a Mgr. Markéta Marinková, právník OS PHGN.


Jednání se uskutečnilo díky iniciativě paní poslankyně Aulické-Jírovcové (KSČM). Vzhledem k nedostatku času pana ministra bylo jednání krátké, ale zásadní body jsme probrali. Diskutovalo se o těžké situaci na Mostecku a Sokolovsku a taktéž v OKD a VOKD. Připomněli jsme negativní dopady do hornických regionů v důsledku alibistického a nezodpovědného přístupu státu k vlastnímu nerostnému bohatství. Tento přístup se také promítá v nárůstu nezaměstnanosti, zvýšené kriminality atd. Zvláštní pozornost jsme věnovali hornímu zákonu, těžebních limitů (Mostecko) a absence surovinové politiky a státní energetické koncepce. Tak jako s premiérem panem Sobotkou (17.7.2014) jsme i s ministrem Andrejem Babišem probrali otázku důchodů horníků. V závěru schůzky jsme panu ministrovi a předsedovi hnutí ANO zopakovali náš požadavek na předložení koncepčního materiálu, jehož obsahem bude energetická koncepce a surovinová politika státu postavená na reálných základech s důrazem na maximální využívání domácí surovinové základny, horní zákon, do kterého je nutný návrat vyvlastňovacích paragrafů a návrh na zrušení usnesení vlády 444/1991 o limitech těžby.


Ministr Andrej Babiš citlivě vnímal složitou situaci v hornictví a bude usilovat o nejoptimálnější řešení schůdné pro stát, regiony i samotné horníky.

 

 

 

dsc_0791.jpg

Jaromír Pytlík, místopředseda OS PHGN, Jan Sábel, předseda OS PHGN, Jaromír Franta, místopředseda OS PHGN (ilustrační foto)

 


 

 

 

text: J.Pytlík

foto:(vs)