Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Waloszek: Odcházející zaměstnanci z OKD dostanou, co jim náleží

7. 1. 2021

 

 

Právě skončil rok 2020, rok ve znamení karantén v důsledku pandemie koronaviru. Onemocnění covid-19 tvrdě dolehlo i na zaměstnance černouhelné důlní společnosti OKD. Vláda loni také rozhodla o útlumu těžby a uzavírání některých provozů, což se nepříjemně dotýká zaměstnanců a odborářů OKD. O situaci HGN hovořil s předsedou Sdružení hornických odborů (SHO) Jiřím Waloszkem.


Podle rozhodnutí vlády z 21. září přecházejí jednotlivé lokality OKD postupně pod státní podnik Diamo. Kolik zaměstnanců bude muset důlní společnost opustit? 
K 1. lednu 2021 bylo pod Diamo převedeno 750 zaměstnanců, z toho asi 200 zůstane kvůli sanacím u státního podniku Diamo dále pracovat a zbylých 550 bude k 1. únoru 2021 nadbytečných. V březnu by pak mělo přejít necelých 1800 zaměstnanců, kdy jich asi 1250 skončí k 1. dubnu 2021. 


Z jakých provozů budou zaměstnanci odcházet? 
K 1. lednu jsou to lokality Útlum sever a jih, konkrétně Paskov, Frenštát a Lazy. K 1. březnu začne druhá vlna útlumu, kdy pod Diamo přejdou Darkov a ČSA. Pro poslední vlnu útlumu, která se bude týkat dolů ČSM-sever a ČSM-jih včetně souvisejících dobývacích prostorů Louky a Stonava, nebyly stanoveny konkrétní termíny. 


Těžba na všech lokalitách OKD měla být původně ukončena na konci roku 2022. Uhelná komise ale doporučila vládě ukončit využívání uhlí v roce 2038. Mohlo by dojít k posunu termínu? 
O tom konkrétní informace zatím nemám. Doporučení Uhelné komise se netýká přímo těžby, ale spalování uhlí. A to je rozdíl. O další těžbě v OKD budou rozhodovat jiné faktory, jako jsou ceny uhlí a zda bude vlastník dotovat těžbu černého uhlí na dolech ČSM-jih a ČSM-sever. 


V letošním roce by mělo odejít z OKD kolem 2000 zaměstnanců. Vláda vloni v říjnu schválila státní příspěvek těm, kteří budou propuštěni. Jak její rozhodnutí hodnotíte? 
Jsme spokojeni s přijetím vládní novely. Horníci, kteří pracovali pod zemí, budou dostávat 8000 korun měsíčně, povrchoví pracovníci 5300 korun měsíčně. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se bude vyplácet tři měsíce až pět let v závislosti na odpracované době a věku jednotlivých pracovníků. Nařízení vlády číslo 167/2016 původně platilo pro OKD v době insolvence. Po jejím ukončení v roce 2018 o něj propuštění zaměstnanci přišli. Považujeme za velký úspěch, že se nám podařilo dojednat s vládou, aby se příspěvek v OKD opět vyplácel. Náš odborový svaz a Sdružení hornických odborů OKD o to dlouhodobě usilovaly. 


Úřad práce otevřel v OKD mobilní poradenská střediska. Firma také naplno spouští program Nová šichta, který pomůže zaměstnancům s hledáním nové práce. Mají odbory možnost spolupracovat na těchto programech? 
Jsme o nich průběžně informováni. Úřad práce má své pracoviště na lokalitách ČSA, Darkov a ČSM již od 1. listopadu loňského roku. Určité dny v týdnu mohou zaměstnanci využít bezplatně poradenské služby. Úřad práce v této souvislosti spolupracuje s nadací Nová šichta, která pomáhá horníkům najít nové uplatnění. 


Mají nárok na odstupné v rámci podnikové kolektivní smlouvy a sociálního programu OKD? 
Vedení OKD vyhlásilo na základě podepsané kolektivní smlouvy sociální program na první dvě kola propouštění. Sociální program se dojednává v okamžiku, kdy dochází k propouštění více než 200 zaměstnanců. Odcházející zaměstnanci dostanou podle počtu odpracovaných let až jedenáctinásobek průměrného měsíčního výdělku. 


Jak se uzavírání provozů promítne do členské základny a fungování SHO OKD? 
Členská základna bude pochopitelně menší. V OKD máme tradičně velké zastoupení zaměstnanců v odborech. SHO bude každopádně pracovat i nadále. Také základní organizace SHO mají v plánu pokračovat dál, a to jak ty, které jsou součástí OKD, tak ty mimo něj. 


Vyjednáváte se zaměstnavatelem novou kolektivní smlouvu?

Dojednávali jsme dodatky smlouvy k termínům výplat v tomto roce a k novele zákoníku práce, která se promítne do podnikové kolektivní smlouvy, kterou máme uzavřenou na dobu neurčitou. Čeká nás ještě vyjednávání o nárůstu mezd. Vzhledem k neutěšené ekonomické situaci v OKD očekávám, že to bude velice náročné. 


Mohou za této situace hornické odbory ovlivňovat rozhodování vedení OKD, například zastoupením v krizovém štábu? 
Od propuknutí pandemie koronaviru v OKD, tedy od března, byl ustaven krizový štáb, ve kterém nás zastupuje místopředseda SHO Štefan Pinter. Můžeme zde vznášet konkrétní připomínky. V dozorčí radě OKD máme rovněž svého zástupce. I zde se můžeme snažit změnit konkrétní věci. Byli jsme například seznámeni se seznamy nadbytečných zaměstnanců a snažili jsme se veškeré jejich připomínky přenést na zaměstnavatele. Z 80 procent se nám podařilo dojít ke shodě. 


Jaké jsou nejčastější dotazy zaměstnanců? 
Pracovníci, kteří přecházejí pod Diamo, se zajímají, jak budou vlastně placeni, jak dlouho bude platit kolektivní smlouva. Padají i dotazy, zda se mohou bránit přechodu pod Diamo. Vysvětlujeme jim, že ze zákona musí být informováni, že dojde k jejich přechodu pod nového zaměstnavatele. Pokud odmítnou přejít, mohou do 15 dnů podat výpověď a nenastoupit. To je jediná možnost, ale se ztrátou odstupného. Nejčastěji jsme řešili seznamy propuštěných lidí a informační pohovory s nimi. První informační pohovory za účasti našich zástupců probíhaly loni v říjnu, druhá vlna byla zahájena 14. prosince a potrvá do poloviny ledna. V lednu a březnu budou propouštění zaměstnanci absolvovat pohovory se zástupci státního podniku Diamo, kde jim bude nabídnuta dohoda, a dostanou také informace, kde a do kdy mají požádat o sociální příspěvek. V opačném případě by o něj mohli přijít. 

 

 

dsc_4618.jpeg

Předseda Sdružení hornických odborů (SHO) Jiří Waloszek

 

 

 

 

 

 


Autor: Petr Kolev

Foto: ivz

Článek vyšel v HGN 1/2021