Jdi na obsah Jdi na menu
 


Josef Zelenka: Mzdové tarify porostou o 2,2 procenta

8. 1. 2021

 

Josef Zelenka, první místopředseda OS PHGN, vyjednával poprvé jako šéf odborového vyjednávacího týmu dodatek číslo 3 kolektivní smlouvy vyššího stupně. 


V čem bylo vyjednávání jiné než před rokem?
S kolektivním vyjednáváním mám zkušenosti především v Sokolovské uhelné, vyjednávání odvětvové smlouvy bylo pro mě novum. Situaci navíc komplikoval covid-19 a restrikce, proto jednání probíhala formou videokonferencí. Znamenalo to pro mě, že jsem poprvé jednal se zástupci Svazu zaměstnavatelů důlního a naftového průmyslu, a ještě k tomu pouze na obrazovce. Oproti mému předchůdci Jaromírovi Frantovi to bylo úplně o něčem jiném. 


Můžete přiblížit průběh? 
Po uhlí se nyní tvrdě jde, a proto byl začátek vyjednávání hodně pesimistický. Navrhli jsme navýšit mzdové tarify o 3,5 procenta. Zaměstnavatelé to zamítli, naopak navrhli nulové navýšení. 


Čím jste je přesvědčili ke změně stanoviska? 
Dohodli jsme se s nimi na pracovních skupinách tři na tři. Hlavním vyjednavačem odborové skupiny byl místopředseda SOO CCG Most Arnošt Ševčík, ve skupině mu sekundovali předseda SOO Diamo Dolní Rožínka Bohdan Štěpánek a svazový právník Antonín Těšík. Protistranu vedl personální ředitel společností Severní energetická, Vršanská uhelná a Coal Services Petr Mrvík. 


Jak to nakonec dopadlo? 
Arnošt Ševčík na domácí půdě vyjednal navýšení mzdových tarifů o 2,2 procenta. Shodli jsme se se zástupci zaměstnavatelů na kompromisu, tedy na navýšení o očekávanou inflaci v letošním roce. Smlouva platí od 1. ledna 2021. Chtěl bych poděkovat našemu vyjednávacímu týmu. Dosažený výsledek považujeme za stávající situace v důlním průmyslu za velký úspěch odborového svazu. 

 

 

josef-zelenka.jpg

1.místopředseda OS PHGN Josef Zelenka

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN 1/2021