Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krizi OKD lze podle Babiše řešit i odkupem dluhů státem nebo společnou firmou

8. 4. 2016

 

 

7.4.2016 - Vláda má čtyři scénáře řešení pro OKD
Vláda dnes projednávala několik variant, jak se postavit k problémům těžební společnosti New World Resources (NWR), která vlastní černouhelné Ostravsko-karvinské doly. Vláda se zaměří na zachování pracovních míst v důlní společnosti. „Jsou tři až čtyři scénáře, které musíme propočítat a prodiskutovat v koalici,“ řekl agentuře Reuters ministr financí Andrej Babiš (ANO). Konečné rozhodnutí se ale dnes neočekává.


Skupina Ad Hoc Group (AHG), které patří New World Resources, již navrhla, aby záchranu černouhelné OKD spolufinancoval stát. Součástí dohody by mělo být i uzavření dolu Paskov. Podle mluvčího AHG Romana Paříka takové řešení ušetří minimálně polovinu ze 33 miliard korun, které by stála neřízená insolvence OKD.


Mezi varianty řešení patří i odkoupení dluhů a akcií mateřské společnosti NWR státem nebo teoreticky i společná firma či jiná participace mezi oběma stranami. Ministr Andrej Babiš bude spolu s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) informovat vládu o aktuální situaci v OKD a možnostech řešení. Konkrétní návrhy podle nich ale nepředloží, vláda proto dnes prozatím žádné řešení přijímat nebude.


"Doporučil bych variantu, aby se firma očistila od všech svých závazků a dlouhodobých smluv, které pravděpodobně nejsou výhodné," řekl Babiš, s tím, že tato varianta je nejlepší za podmínky, že firma bude funkční a bude fungovat dál. "Akcie (NWR) nemají žádnou hodnotu a dluhy minimální," dodal k variantě odkupu dluhů a akcií ze strany státu. Mládek přitom dříve několikrát zopakoval, že vláda je připravena se podílet na opatřeních na pomoc propouštěným horníkům, neplánuje ale veřejnou podporu pro OKD.


Jak jsme již včera informovali, předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík poslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a vládě dopis, ve kterém je požádal o účinnou a rychlou pomoc při řešení sociálních dopadů na zaměstnance. "Situace v OKD začíná být kritická. Podle dostupných informací budeme mít obrovské problémy se zajištěním financí. Razantní snížení ražeb v Dole Paskov, kde je situace nejhorší, je neodvratným signálem ukončení těžby," uvedl Pytlík.


Babiš a Mládek na konci března jednali se zástupci nového vlastníka NWR, kterým je skupina Ad Hoc Group (AHG). Podle Mládka se tehdy mluvilo o parametrech restrukturalizace OKD a podmínkách a míře účasti české vlády na tomto procesu. Hospodářské noviny dnes upozornily na studii, kterou si AHG nechala zpracovat od poradenské firmy Deloitte. Podle ní by v případě krachu OKD dopady na státní rozpočet činily v příštích šesti letech 33 miliard korun.
NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun (223 milionů eur) z asi 567 milionů Kč (21 milionů eur) o rok dřív. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků také dopady vysokého zadlužení společnosti.

 

dsc_0377.jpg

 

 

 

 

 

 

 

autor:(red)

zdroj:www.e-sondy.cz

foto:ivz