Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji se zlepšila

22. 3. 2022

 

Kvalita ovzduší v regionu se zlepšila. Vyplývá to ze Situační zprávy o kvalitě ovzduší na území Moravskoslezského kraje za kalendářní rok 2020, kterou na své dnešní schůzi projednali krajští zastupitelé. Ti zároveň schválili další dotace na monitoring ovzduší.

 

„Jsem rád, že dýcháme zas o trochu lepší vzduch, že rozloha oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší je menší. Je znát, že práce Moravskoslezského kraje a krajského úřadu, ať už jde o skvěle rozjeté kotlíkové dotace na podporu výměny lokálních topenišť nebo o tlak na ekologizaci provozů zejména velkých znečišťovatelů a uzavírání dobrovolných dohod s firmami, které mají snížit dopady průmyslové výroby na životní prostředí, nese výsledky,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Dodal, že meziročně (2019/2020) se zmenšila plocha Moravskoslezského kraje s překročením imisního limitu, tj. limitu pro kvalitu ovzduší. „Imisní limit pro velmi jemné částečky frakce pod 2,5 mikrometrů tzv. PM2,5 a denní průměr částic frakce pod 10 mikrometrů tzv. PM10 byl vloni překročen pouze na dvou měřících stanicích – v Ostravě-Radvanicích a ve Věřňovicích. Imisní limit pro benzo(a)pyren sice byl překročen na všech měřících stanicích, došlo však k meziročnímu zmenšení plochy s překročeným imisním limitem pro benzo(a)pyren, a to o 12 procent z celkové plochy kraje. To je významné zlepšení,“ upřesnil hejtman Ivo Vondrák.

Se zprávou o kvalitě ovzduší a vývoji produkce škodlivin z jednotlivých zdrojů znečišťování ovzduší se krajští zastupitelé seznamují každoročně. Údaje o množství vypouštěných znečišťujících látek jsou dostupné vždy 2 roky zpětně, proto je zpráva aktuálně datována k roku 2020. 

Krajský úřad Moravskoslezského kraje průběžně přezkoumává závazné podmínky integrovaných povolení pro podniky, prověřuje, zda při své produkci využívají nejlepší dostupnou techniku, popřípadě jim zpřísňuje emisní limity, a to na úroveň limitů pro v současné době nejlepší dostupné techniky k omezování emisí, tzv. BAT.

„Připravujeme také nové dobrovolné dohody s Třineckými železárnami, společnostmi BorsodChem MCHZ, Lenzing Biocel Paskov a. s., OKK Koksovny. Cílem těchto dobrovolných dohod je realizace takových opatření, která nad rámec legislativy ČR a EU povedou k dalšímu zlepšení stavu životního prostředí v dané oblasti,“ vysvětlil hejtman Ivo Vondrák.

Moravskoslezský kraj se připravuje na 4. kolo kotlíkových dotací. Krajští radní tento týden podali žádost o zhruba 700milionovou dotaci pro region.  „Výzvu vyhlásilo ministerstvo životního prostředí koncem února. Pro celou republiku je k dispozici 5 miliard korun na výměnu neekologických kotlů. Kolik peněz nakonec do kraje přijde, by měl určit zájem občanů. Od září se předběžně o dotaci na nový kotel přihlásilo 5503 žadatelů,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Krkoška s tím, že státní podpora na výměnu jednoho kotle bude ještě navýšena o 7,5 tisíce korun z krajského rozpočtu, případně také o příspěvek obce, ve které žadatel bydlí.  „Ostré žádosti o kotlíkové dotace bude krajský úřad přijímat pravděpodobně od 1. července. Pokud si ministerstvo pospíší a peníze, o které jsme požádali, dostaneme rychleji, budeme žádosti přijímat už koncem jara,“ upřesnil náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Lidé mají už jen zhruba půl roku na výměnu neekologických kotlů. Od začátku září bude totiž ze zákona zakázáno používat kotle první a druhé emisní třídy. Pokud je někdo neodstaví, hrozí mu pokuta až padesát tisíc korun. Výjimku by podle informací z Ministerstva životního prostředí měli dostat ti, kdo budou mít podanou žádost o dotaci, těm se lhůta prodlouží o jeden rok.

„Podle odhadů je v Moravskoslezském kraji ještě asi 25 tisíc kotlů, které by měly být nahrazeny ekologickými zdroji. Proto se už několik let snažíme lidem s výměnou kotle pomoci. Za posledních 8 let jsme v našem regionu schválili téměř 23 tisíc žádostí o kotlíkovou dotaci. Z toho už je vyměněno i proplaceno přes 85 procent kotlů, k proplacení v tuto chvíli zbývá zhruba 3 tisíce žádostí. Lokální topeniště jsou jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší, takže prosím všechny, kdo mají vlastní kotel, aby byli vůči životnímu prostředí i svým sousedům ohleduplní a zkontrolovali si, zda topí správně a zda se nařízená výměna neekologického kotle netýká právě jich,“ dodala radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Moravskoslezský kraj každoročně také přispívá na monitoring kvality ovzduší. Letos částkou 2,1 milionu korun.  „Díky příspěvku kraje na monitoring ovzduší můžeme měřit i na místech, kde se to standardně neprovádí. Pro tento rok jsou tak navíc oproti státem hrazenému monitoringu měřící zařízení umístěna také v Ostravě-Hrabůvce, Ostravě-Krásném Poli, Bruntále, Břidličné a Heřmanicích,“ uzavřela radní Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Pro Moravskoslezský kraj bylo doposud na kotlíkové dotace od státu vyčleněno přes 2,58 miliardy korun. V prvním a druhém kole měl kraj k dispozici 1,4 miliardy, za které se vyměnilo přes 12 tisíc kotlů. Ve třetím kole kraj nakonec obdržel na výměny kotlů 1,18 miliardy, což vystačí na dalších zhruba 10 tisíc výměn. Čtvrté kolo by se mělo v Moravskoslezském kraji spustit pravděpodobně 1. července. Stejně jako v předchozí výzvě bude možné za dotaci pořídit tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel nebo kotel na biomasu. 
 

 

0288dc15-733c-48d2-8555-37f371dcde4c.jpeg

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Krajský úřad Moravskoslezského kraje
Foto: K.K.