Jdi na obsah Jdi na menu
 


Milion tun uhlí – přesně tolik od začátku roku vytěžili horníci OKD

14. 5. 2021

 

 

Od počátku roku 2021 se podařilo horníkům OKD vytěžit na povrch přesně milion tun uhlí. Dobrým výsledkům v těžbě i na ražbách předcházelo hlavně pečlivé plánování. „ Ničeho bychom ovšem nedosáhli bez poctivé a usilovné práce našich i dodavatelských zaměstnanců. Za leden a únor je třeba ocenit zaměstnance, kteří do poslední možné chvíle těžili uhlí na dolech ČSA a Darkov, také zaměstnanci darkovské úpravny jeli naplno až do doby předání dolů i úpravny státnímu podniku DIAMO,“ řekl ředitel provozu OKD David Hájek. 


Od března 2021 těží OKD pouze na Dole ČSM. Z dosud vytěženého uhlí tvoří přibližně 77 % kvalitní koksovatelné uhlí. Zbylou část pak uhlí energetické. 
Ředitel provozu zmínil, že dobré výsledky jsou podmíněny kvalitně odvedenou prací nejen těch, kteří pracují přímo v porubech, na ražbách a úpravně, ale i lidí, kteří výrobu a bezpečnost řídí, starají se o stroje a elektrozařízení, řídí nákladovost, nákup materiálu a náhradních dílů. Nepostradatelní jsou podle něj také schopní obchodníci. 


Za celý rok 2021 by se v OKD mělo vytěžit zhruba 1 800 tisíc tun uhlí. Podíl koksovatelného uhlí by měl dosáhnout 79 %. „V OKD pracují ty nejlepší kolektivy, snížila se absence, narostla odbornost i spolehlivost lidí, kteří se na těžbě podílejí a patří jim tedy právem uznaní,“ doplnila předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňkova. 


Úspěchy v těžbě jsou samozřejmě podmíněny důsledným dodržováním bezpečnosti  práce a provozu. V tuto chvíli už v OKD probíhají přípravy pro rok 2022. „Již nyní razíme chodby, které budou sloužit pro dobývání uhlí v roce 2022, takový předstih prací je při hornické činnosti nutný. V roce 2022 pak bude ražeb postupně ubývat,“ dodal David Hájek.

 

 

coal-1626368_1920.jpg

ilustrační foto (Pixabay)

 

 

 

 

 

Zdroj: OKD a.s.