Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mimořádná rada OS PHGN dnes ustavila stávkový výbor

9. 6. 2023

 

Dnes se uskutečnilo mimořádné on-line jednání rady Odborového svazu PHGN prostřednictvím MS TEAMS podle článku 2 odst. 4 jednacího řádu svazu. Rada měla na programu jediný bod, ustavení stávkového výboru odborového svazu. 


V úvodu předseda odborového svazu Rostislav Palička seznámil členy rady s ustanovením a jednáním stávkového výboru odborové centrály. 


V pondělí 15. května rada ČMKOS, která se skládá ze zástupců a zástupkyň vedení 31 svazů sdružených v konfederaci, jednoznačně podpořila vyhlášení stávkové pohotovosti s okamžitou platností. Hlavními důvody jsou bezprecedentní dopady vládního "konsolidačního" balíčku na zaměstnance, nespokojenost se současným způsobem správy země, nesouhlas s postupem ze strany vlády a nevedení dialogu se zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů. Cílem stávkové pohotovosti je zmírnit dopady balíčku na zaměstnance a jejich rodiny.


Po úvodní informaci předseda Rostislav Palička navrhnul radě hlasovat o ustavení stávkového výboru odborového svazu. Návrh byl jednomyslně přijat. 

 


Prohlášení stávkového výboru OS PHGN


Dne 9. června 2023 rada OS PHGN ustanovila Stávkový výbor Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu, jehož úkolem je informovat členy svazu o dění v ČMKOS a koordinovat protestní akce v rámci svazu. 


Stávkový výbor OS PHGN prohlašuje, že protestní akce nejsou v žádném případě namířeny proti firmám, kde členové OS PHGN působí, nýbrž proti postoji současné arogantní vlády.


Stávkový výbor OS PHGN dále prohlašuje, že Evropská unie i česká vláda dlouhodobě poškozují podnikatelské prostředí v oblasti těžby nerostného bohatství, výroby tepla a elektrické energie. A to především umožněním spekulací s emisními povolenkami, zavedením mimořádné daně tzv. windfall tax, nově zvažovaným navýšením úhrad za vydobytý nerost, zrušením daňového osvobození benefitů a dalších zamýšlených změn v konsolidačním balíčku.


To vše vede ke zhoršení podmínek kolektivního vyjednávání a pro odbory je tak stále obtížnější naplňovat svoji nejdůležitější úlohu – zajištovat slušné mzdové, sociální a pracovní podmínky pro zaměstnance.


Rovněž nesouhlasíme s navyšováním věku odchodu do důchodu a požadujeme zavést dřívější odchod do důchodu pro těžké profese za reálných a splnitelných podmínek.


OS PHGN podporuje stávkovou pohotovost ČMKOS.


V Praze 9. června 2023

 

 

Na stažení: Prohlášení PDF