Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová navštívila Mostecko

3. 2. 2016

 

 

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) včera navštívila Mostecko. Zde se setkala s představiteli kraje a také s horníky z dolu Centrum.

 

Jednalo se především o podpoře státu a sociálním programu, který pro propouštěné horníky připravuje vláda. Důl Centrum se má v první polovině tohoto roku uzavřít a o práci by tak mělo přijít asi 320 lidí. Předsedkyně Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Gabriela Nekolová informovala ministryni o stanovisku Hospodářské a sociální rady. Ta se tímto tématem také včera ráno zabývala.

 „Uzavření dolu Centrum a propouštění zaměstnanců je prvním negativním důsledkem rozhodnutí vlády z konce loňského roku zachovat těžební limity na lomu ČSA a postupně utlumit těžbu. Bohužel ne posledním, očekáváme až 1800 propuštěných horníků ze společnosti Severní energetická a více než tři tisíce z dalších navazujících profesí. Sociální a ekonomické dopady na region je nutné řešit na úrovni vlády. Propouštění horníci očekávají za roky své práce a ztrátu pracovního místa kompenzace od státu především proto, že k propouštění je firma donucena rozhodnutím vlády. Hospodářská a sociální rada chce však i další související otázky jako například fakt, že většina odvodů, které těžební firmy platí za vytěžené uhlí zůstávají z větší části státu a do regionu se vrací pouze malá část“, napsala Gabriela Nekolová na Facebooku.

 „Pro nás je důležité, aby ta rána pro ty lidi i celý region byla co nejmenší. Myslím, že máme podporu zaměstnavatelů i kraje," řekl šéf odborářů Jaromír Franta pro denik.cz.

 Na závěr návštěvy Michaela Marksová zavítala na sídliště Janov do domova proseniory spadajícím pod Domovy sociálních služeb.


 

 

 

 

ivz