Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mítink odborářů Sokolovská uhelné s Josefem Středulou a Rostislavem Paličkou

6. 6. 2022

 

Do Kulturního střediska v Chodově přijeli 17. května na mítink s funkcionáři odborových organizací Těžba a Zpracování Sokolovské uhelné předseda ČMKOS Josef Středula, předseda OS PHGN Rostislav Palička a svazový právník JUDr. Antonín Těšík.


Hosty v zaplněném sále kulturního střediska přivítali předsedové pořadatelských organizací Josef Zelenka a Radovan Třešňák, který akci moderoval. Setkání proběhlo za účasti předsedy skupiny odborových organizací Sokolovské uhelné Jana Smolky. 
Antonín Těšík informoval odboráře o aktuální legislativě. Vysvětlil například znění nového návrhu úprav v rámci důchodové reformy k těžkým a rizikovým profesím, kde byla vypuštěna třetí kategorie a zůstala pouze kategorie čtvrtá. Předseda Rostislav Palička hovořil o úkolech nastolených III. sněmem svazu v Luhačovicích. Uvedl, že ne ve všech základních organizacích mají představu o činnosti odborového svazu, který je významným servisním, informačním a finančním střediskem pro téměř 12 tisíc členů sdružených v 53 organizacích. 


Josef Středula představil Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) jako největší odborovou centrálu v České republice sdružující 31 členských odborových svazů. Informoval odboráře, že ČMKOS svolává na 5. září do Prahy manifestační mítink, na kterém odbory zveřejní požadavky na růst mezd při kolektivním vyjednávání, proti rekordní inflaci, za regulaci cen energií, proti zdražování potravin a znehodnocování výdělků a úspor obyvatel. Oznámil rovněž, že se bude ucházet o podporu občanů, aby mohl kandidovat na prezidenta republiky. 


Pořadatelé poté připravili pro hosty komentovanou prohlídku těžební a zpracovatelské části SUAS, včetně jezera Medard na místě bývalého lomu, a projížďku kolem dalších rekultivovaných lokalit. 


HGN požádal pořadatele o zhodnocení celé akce. 
Josef Zelenka: „Mítink jsme uspořádali u příležitosti návštěvy předsedy ČMKOS Josefa Středuly v Karlovarském kraji a zároveň jsme pozvali vedení našeho odborového svazu na setkání se členy závodních výborů odborových organizací. Jsem spokojený s průběhem a vysokou účastí našich odborářů.“ 


Radovan Třešňák: „Akce splnila naše očekávání. Jsem rád, že několik desítek odborových funkcionářů dostalo mnoho zajímavých a užitečných informací.“ 

 

foto-mi--tink.png

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN č.6/2022
Petr Kolev