Jdi na obsah Jdi na menu
 


MPO: Společnosti, které působí na trhu s energií, mohou přispět ke zlepšení klimatu. Uzavřít dohody o energetické efektivitě

24. 2. 2020

 

 

Česká republika má v letech 2021 až 2030 s ohledem na změny klimatu a nutnost snižovat emise skleníkových plynů každý rok uspořit 0,8 % z konečné spotřeby energie. Vyplývá to z balíčku evropských předpisů, konkrétně ze směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti. Aby se tak stalo, ukazuje se jako klíčová spolupráce státu s dalšími subjekty nejen z oblasti z energetiky, ale i průmyslu. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) proto připravilo Strategické prohlášení v oblasti dosahování energetické efektivity. K této dohodě se mohou dobrovolně připojit všechny subjekty napříč podnikatelským sektorem, kterým není lhostejná kvalita životního prostředí, změna klimatu a efektivní nakládání s energií spojené se zvyšováním energetické účinnosti.

 

Strategické prohlášení v oblasti dosahování energetické efektivity (dobrovolnou dohodu) připravilo MPO ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR, Českým plynárenským svazem a Českým sdružením regulovaných elektroenergetických společností. „Pouze společné úsilí státu, subjektů na trhu s energetickými službami a dalších podniků pomůže zvyšovat energetickou účinnost, aniž by to významněji dopadlo na konečné spotřebitele energie,“ říká vicepremiér a ministr průmysl a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Rád bych tak vyzval nejen energetické distribuční a obchodní společnosti, ale všechny společensky odpovědně smýšlející podnikatele, aby se ke strategickému prohlášení připojily. A ochotu podílet se na udržitelné spotřebě energie a zvyšování energetické účinnosti deklarovaly konkrétní dohodou, kterou s MPO uzavřou.“   

 

Vědomé snižování spotřeby energie je mimo jiné výrazem společenské odpovědnosti vůči budoucím generacím a individuálním příspěvkem podnikatelského sektoru k udržitelnému rozvoji. Právě dohody, resp. jejich konkrétní naplňování, mohou být efektivní cestou, jak společně dostát závazkům, které po České republice v oblasti energetické účinnosti požaduje Evropská unie.

 

„Dohody je možné uzavírat ihned. Stačí se seznámit s její vzorovou podobou na webu www.mpo.cz a obrátit se na náš resort s představou, v jaké podobě by ji společnost chtěla uzavřít. Po shodě nad konkrétním zněním může být uzavřena takřka obratem,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla. O tom, jak bude uzavírání strategických prohlášení v oblasti dosahování energetické efektivity (dobrovolných dohod) fungovat v praxi, chce MPO informovat vládu.

 

 

 

 

 

Zdroj: MPO