Jdi na obsah Jdi na menu
 


MPO: Vláda nepřijala návrh MPO na postup státu v rámci řešení útlumu těžebních lokalit OKD

20. 2. 2017

 

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo vládě materiál, který na základě vyhodnocení možných rizik budoucího vývoje v OKD navrhoval možné odkoupení společnosti OKD státním podnikem DIAMO.

Proti návrhu dnes na jednání vlády zásadně vystoupil ministr financí Andrej Babiš, který je názoru, že problém OKD vyřeší nový privátní vlastník a stát by do procesu neměl zasahovat. Pro návrh MPO v rámci jednání vlády hlasovali pouze ministři za ČSSD, koaliční partneři tento návrh nepodpořili.

"Stát se tímto krokem rozhodl, že nepředloží nabídku státního podniku DIAMO a ponechá vývoj iniciativy pouze na potenciálních privátních investorech. Byl bych rád, kdyby se takového investora podařilo najít. Ale zároveň musím upozornit na rizika, že stát může být nakonec postaven před nátlak soukromých investorů na poskytnutí veřejné podpory, a celý proces postupného útlumu těžební společnosti OKD již nebude v jeho režii, aniž by přitom odpadla povinnost státu řešit případné následky. Doufám, že k tomuto nedojde," uvedl ministr Jan Mládek.

Podle ministra Jana Mládka se tak zvýšila hrozba neřízeného vývoje v OKD v případě, že nebude nalezen zájemce, který převezme celé OKD a zajistí pokračování těžby a postupný útlum jednotlivých dolů.


 

 




autor, zdroj: MPO