Jdi na obsah Jdi na menu
 


MPSV spolupracuje s dodavateli energií. Úřad práce ČR kontaktuje lidi, kterým hrozí odpojení

9. 3. 2022

 

 

Ministerstvo práce a sociálních věcí podepsalo s dodavateli poslední instance memorandum o spolupráci. Cílem je ochránit odběratele, kterým hrozí odpojení od energií. Režim DPI totiž v moha případech bude končit, lidé v něm mohou zůstat maximálně šest měsíců. Pak už je třeba mít uzavřenou standardní smlouvu s novým dodavatelem. Ty, kterým odpojení od energií stále hrozí, kontaktují zaměstnanci Úřadu práce ČR. Ti odběratele upozorní na hrozící problém a pomohou s rychlým řešením situace.

 

V režimu DPI se řada odběratelů ocitla po krachu společnosti Bohemia Energy. Režim dodávek poslední instance skončí už za pět týdnů, klíčové je datum 14. dubna 2022. Lidi, kterým hrozí odpojení, protože si stále nezařídili standardní smlouvu o dodávkách energií s novým dodavatelem, kontaktuje Úřad práce ČR. Ten přijal taková opatření, aby v co nejkratší možné době zkontaktoval všechny, kterým odpojení hrozí. V současné době jde v rámci celé republiky o několik tisíc klientů. Počet se průběžně mění s doplňováním podkladů od dodavatelů poslední instance. Právě informace od DPI jsou pro ÚP ČR zásadní, na jejich základě pak úřad průběžně klienty oslovuje.

„Za spolupráci s dodavateli jsem velmi rád, v tuto chvíli pro nás jsou klíčovými partnery, díky kterým můžeme cíleně oslovit ty, kteří by se mohli velmi rychle ocitnout bez energií. Často jsou mezi takovými lidmi např. zdravotně postižení, dlouhodobě nemocní či senioři. Abychom jim pomohli řešit tento problém vyřešit, nasadíme na to veškeré prostředky,“ uvedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Naši pracovníci dokážou lidi nejen na problém upozornit, ale také vše vysvětlit a poradit, jak dále postupovat,“ dodal ministr Jurečka.

Odběratele v režimu DPI již začali postupně kontaktovat zaměstnanci Úřadu práce ČR. Počet vyčleněných pracovníků je zcela v kompetenci jednotlivých pracovišť a odvíjí se i podle počtu klientů, které je v daném regionu třeba oslovit. V případě potřeby vypomohou také kolegové z jiných agend, případně dalších kontaktních pracovišť. „ÚP ČR nyní čelí enormnímu náporu také z důvodu řešení současné krize spojené s válkou na Ukrajině. Protože ale odpojení hrozí těm nejzranitelnějším z našich občanů, budou v jejich oslovování určitě pokračovat, aby nikdo nezůstal bez energií,“ přiblížil ministr Jurečka.

„Jako dodavatel poslední instance jsme již vyčerpali veškeré možnosti, jak tyto zákazníky přesvědčit. Proto vítáme podporu a pomoc ministerstva a Úřadu práce ČR v této oblasti. Naším zájmem je minimalizovat počet odpojených odběratelů,“ řekl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. V režimu DPI mohou klienti zůstat nejdéle 6 měsíců. Pokud nepřejdou na standardní smlouvu, budou odpojeni. A to platí i v případě, kdy řádně platí své účty. 

 

ply.jpeg

ilustrační foto (Pixabay)

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: MPSV