Jdi na obsah Jdi na menu
 


MZ: V České republice přetrvává plošná chřipková epidemie

11. 2. 2019

 

 

V šestém kalendářním týdnu tohoto roku je celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1 757 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje vzestup o 2,5 %.

 „Nejnovější údaje potvrzují, že i nadále probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

 Vzestup je evidován zejména u dospělých v produktivním věku, tj. ve věkové skupině 25 až 59 let věku, v jednotlivých krajích nejsou evidovány významné změny v celkové nemocnosti. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Libereckého, Jihomoravského, Zlínského, Plzeňského a Moravskoslezského.

 „Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

 Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

 Ve fázi plošné epidemie chřipky je i nadále většina evropských států včetně našich sousedů – plošnou epidemii hlásí Německo, Rakousko i Polsko. Převažuje stále virus typu chřipky A (A/H1N1), ale v řadě zemí, s různou intenzitou, zároveň cirkuluje i virus A/H3N2. Turecko, Ukrajina, Uzbekistán, Lucembursko, Francie, Izrael a Ukrajina uvádí momentální dominanci viru typu A/H3.

 

 

 

 

 

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví