Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na drahotu vláda nereaguje, odbory ale reagovat budou

3. 6. 2022

 

Dokončit prodej hotelu Harmonie II, přestěhovat do června pražské pracoviště odborového svazu do nového sídla a dokončit včas vyjednávání nové kolektivní smlouvy vyššího stupně. Mezi prioritami je také úprava stanov v důsledku koupě nového sídla. Další úprava se týká změn statutu svazového pracoviště, která reaguje na změnu legislativy skartačního řádu. To jsou priority pro letošní rok, které vyplynuly z jednání III. sjezdu OS PHGN. Pochopitelně kromě běžné agendy, která zahrnuje každý měsíc řadu akcí a jednání, kterých se aktivně zúčastňuje vedení odborového svazu. A právě o tom HGN hovořil s předsedou odborového svazu Rostislavem Paličkou.


Nastal po dubnovém sněmu pro zaměstnance pražského pracoviště čas klidu a příprav na dovolenou? 
Naopak, v květnu jsme plnili již zmíněné priority a pokračovali v přípravných činnostech na prodej hotelu Harmonie II v Luhačovicích. Souběžně jsme řešili také rekonstrukci plynové kotelny v Harmonii I. V čase energetická krize, kdy vám nikdo neřekne, jak to v blízké budoucnosti bude s dostupností plynu vypadat, je složité nastavit vše tak, aby kotelna fungovala a plyn byl finančně dostupný. Těmto úkolům věnujeme velkou pozornost a stále pendlujeme mezi Prahou a Luhačovicemi. 


V květnu jste se zřejmě nezaobírali pouze prodejem hotelu a kotelnou? Co dalšího jste řešili? 
Převzali jsme kompletně nové sídlo odborového svazu, takže květen byl také ve znamení velkého stěhování z bývalého Domu odborových svazů na novou adresu, a to vše za plného provozu pražského pracoviště. Stěhování ukončíme 6. června a do konce měsíce by měly být na nové působiště převedeny veškeré sítě, internet, tiskárny a další zařízení. Předpokládám, že od července začneme v novém sídle naplno pracovat. Každý rok jsme museli platit velké peníze za pronájem kanceláří a poskytované služby v bývalém Domě odborových svazů. To byl hlavní důvod, proč jsme se rozhodli pro koupi vlastní nemovitosti. V konečném důsledku ušetříme nemalé prostředky. Rovněž poloha nového sídla v ulici Ke Koh-i-nooru je dobře dostupná, asi půl hodiny tramvají z pražského Hlavního nádraží. K dispozici máme i osm parkovacích míst. 

 

Jaké úkoly a akce bude svaz zajišťovat ze svého nového sídla?

Červen bude pro pracovníky svazu hektický. Kromě zmíněného stěhování se zúčastníme řady důležitých akcí. Velmi důležitá bude valná hromada Majetkové, správní a delimitační unie odborových svazů, která by měla schválit novou koncepci prodeje odborového majetku. Otázkou je, zda bude vyhovovat potřebám našeho odborovému svazu. Možná budeme muset zapracovat na financování svazu také z jiných zdrojů, ale to předbíhám událostem. V červnu se zúčastním jako host sjezdu Odborového svazu KOVO. Čeká nás rovněž tripartita, která bude velice důležitá, protože v druhé polovině roku čeká Českou republiku předsednictví v radě Evropské unie. Budeme na tripartitě jednat se zaměstnavateli a ministry o energetické krizi, o zdražování, budeme žádat odpovídající růst mezd a platů zaměstnanců a jednat o situaci na Ukrajině. Odbory a zaměstnavatelé budou na tripartitě žádat vládu, aby sdělila, jak bude krizovou situaci řešit. 


Odborovým svazům a jejím členům sdruženým v ČMKOS vadí rostoucí zdražování potravin a energií. Jednáte o tom také na radě ČMKOS? 
Ano, a zmíním, že Odborový svaz pracovníků dřevozpracujícího odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR vyhlásil celonárodní petici, ve které žádá Vládu ČR, aby přistoupila k urychlené regulaci cen energií zemního plynu a pohonných hmot. Věřím, že naši členové a zaměstnanci odvětví petici podpoří. Další důležitou informací je, že vedení ČMKOS se na společném zasedání jednohlasně usneslo na svolání manifestačního mítinku proti drahotě. Uskuteční se 5. září v 11 hodin v Praze. Znepokojení nad prohlubující se ekonomickou a energetickou krizí vyjadřuje stále více odborářů. Mám informace z krajů, že se růst cen energií, bydlení a potravin negativně dotýká nejen občanů, ale také firem, které lidi zaměstnávají. Jde o obrovský problém, který by měla vláda urychleně řešit. V opačném případě poroste sociální napětí a dojde k porušení sociálního smíru v zemi. A jak je patrné z připravovaných akcí, odbory rozhodně nebudou stát stranou, až naštvaní občané vyjdou protestovat do ulic. To by si koaliční vláda, která zatím nic nepodnikla, rozhodně měla uvědomit. 


V květnu jste dostali od odborářů pozvání do Sokolovské uhelné. O co šlo? 
Na mítinku v Chodově jsme se setkali s odborovými funkcionáři z provozů Těžba a Zpracování. Se svazovým právníkem Antonínem Těšíkem jsme odborářům přiblížili činnost a poslání OS PHGN, který je významným servisním, informačním a finančním střediskem pro téměř 12 tisíc členů sdružených v 53 základních organizacích. S odboráři se setkal také předseda ČMKOS Josef Středula, který informoval o činnosti odborové centrály a poté vysvětlil, proč se rozhodl kandidovat na prezidenta republiky. Byla to přínosná akce a děkuji za ni jejím organizátorům. Všichni jsme se shodli na faktu, že být členem odborů se zaměstnancům ve firmách určitě vyplatí. Měli jsme možnost jednat i s ředitelem jedné části Sokolovské uhelné.

 

Organizátoři pro vás připravili také komentovanou prohlídku těžebních provozů Sokolovské uhelné. Jaké dojmy jste si odnesli? 
Potvrdilo se, že Česká republika má k dispozici ložiska hnědého energetického uhlí, která vystačí na mnoho let. Proto je nepochopitelná liknavost vlády a její neschopnost urychleně vypracovat koncepci k využívání domácích ložisek hnědého uhlí k výrobě elektrické energie a tepla, a tím i ke snížení cen těchto energií. Vláda zatím nechce pomoct soukromým společnostem, jako jsou právě Sokolovská uhelná a Severní energetická, dát jim záruky, aby se jim vyplatilo investovat do technologií a další těžby uhlí. Soukromé firmy přece nebudou investovat miliardy korun do další těžby s výhledem, že za několik měsíců, nebo let vláda najednou rozhodne o konečném útlumu těžby. 


Je ve hře i prodloužení těžby uhlí v OKD? 
Na černém uhlí je jiná situace a v otázce, zda pokračovat v těžbě uhlí, nepanuje shoda ani mezi samotnými zaměstnanci. Někteří by pokračovat chtěli, aby dosáhli požadovaný počet odpracovaných směn umožňující jim odchod do předčasného důchodu. Druhý tábor zaměstnanců je těsně před důchodovým věkem a pokud bude těžba prodloužena, tak zřejmě do důchodu skutečně odejdou. Sehnat pak mladší pracovníky do hlubinných dolů bude problém. Případné prodloužení těžby bude vyžadovat rovněž značné investice do příprav, do rozfárání polí a podobně. A pokud by cena černého uhlí na trhu klesla, mohlo by OKD spadnout opět do špatných výsledků. Koksovatelné uhlí potřebují především hutní společnosti v Moravskoslezském kraji a částečně i teplárny. Koncepci využití hnědého a černého uhlí postrádáme od politiků řadu let. Vláda by si měla sednout a spočítat si, co se státu vyplatí. Z našeho hlediska je výhodné v těžbě uhlí v OKD pokračovat, problém ale bude zajistit pro důl ČSM mladší zaměstnance. Za stávajících podmínek a příjmů se na rok nebo na dva do dolů nikdo nepohrne. Konečné rozhodnutí ale přísluší vládě, která prostřednictvím ministerstva financí OKD vlastní. 


Co byste tedy kabinetu doporučil? 
Situace je kritická a může být ještě hůře, proto by koaliční vláda Petra Fialy měla ve vlastním zájmu rozhodnout rychle a komplexně. Musí řešit dostupnost cen elektřiny a plynu. Bez toho se neobejdou domácnosti ani podniky. V Česku ještě pořád vyrábíme elektřinu a teplo ze 40 procent z uhlí, zbytek z jádra a dalších zdrojů. Jinou možnost nemáme a v dohledné době ani mít nebudeme. Otázka, zda budeme kupovat plyn přímo z Ruska, nebo zprostředkovaně přes Německo, běžný občan neřeší. Pro firmy a domácnosti je rozhodující cena elektřiny a tepla. A to by politici měli konečně vzít v úvahu. 

 

palic--ka2.png

Předseda OS PHGN Rostislav Palička

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN č.6/2022