Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový personální ředitel OKD vysvětluje, na co bude nárok po skončení těžby

1. 6. 2022

 

Rozhovor pro měsíčník Horník zveřejňujeme se souhlasem redakce a OKD.

 

Personálním ředitelem OKD byl od 1. května 2022 jmenován Radomír Štix, který se personalistikou v těžební společnosti zabývá již od roku 2009. , Nejprve zastával pozici konzultanta pro lidské zdroje pro bývalé Centrum servisních služeb a následně v letech 2013 až 2016 působil jako manažer pro lidské zdroje Dolu ČSM. Poté pracoval na pozici manažera Centra personálních služeb.


V tuto chvíli je těžba prodloužena do druhého čtvrtletí roku 2023 – jak je na tom firma teď po personální stránce?
Po útlumu lokalit Darkov a ČSA v loňském roce, jsme si ponechali dostatek zaměstnanců tak, abychom mohli fungovat do konce letošního roku. Rozhodnutí o prodloužení do druhého kvartálu roku 2023 nás v tomto nijak neohrožuje. Spíše je ho potřeba vnímat v současné aktuální světové situaci jako příležitost, která nám může otevřít cestu ještě k dalšímu možnému prodloužení těžby až do roku 2025. V tomto případě, bychom se už bez doplňování klíčových profesí v kategorii dělníků důl, a to zejména v ražbě a rubání, neobešli.


Kdy se zaměstnanci dozví o případném dalším prodloužení těžby?
Případné rozhodnutí o posunutí ukončení těžby za horizont druhého kvartálu roku 2023 by mělo přijít nejpozději v průběhu června, tak aby mohly začít ražby pro nově zařazené poruby.


Na co a jak dlouho budou mít po konci těžby kmenoví zaměstnanci nárok?
Jedná se o tzv. „podpůrný balíček“ pro zaměstnance odcházející z organizačních důvodů. Skládá se ze 3 částí. První a nejpodstatnější část nároku vyplývá přímo z Kolektivní smlouvy, která platí na dobu neurčitou. Podle ní všichni kmenoví zaměstnanci, se kterými skončí OKD pracovní poměr z organizačních důvodů, budou mít nárok na odstupné ve výši až 11x průměrného měsíčního výdělku (PMV), a to za předpokladu odpracování více než 16 let. Pokud jsou v OKD kratší dobu, odstupné bude v souladu s Kolektivní smlouvu viz dále uvedená tabulka.

 

bez-na--zvu.jpg

 

Druhá část se týká Příspěvku ke zmírnění sociálních dopadů, který je podle platného nařízení vlády určen všem kmenovým zaměstnancům, se kterými skončí OKD pracovní poměr z organizačních důvodů a zároveň pro těžební firmu pracovali nepřetržitě alespoň dva roky. Příspěvek vyplácí Sociální centrum státního podniku DIAMO, odštěpného závodu Odra a poskytuje se ve výši 8 000,- Kč pro zaměstnance s převažujícím výkonem práce v dole a 5 300,- Kč pro zaměstnance s převažujícím výkonem práce na povrchu.

Celková doba poskytování příspěvku je 3 až 60 měsíců, podle nepřetržité délky pracovního poměru v těžební společnosti a věku zaměstnance.


Znamená to tedy, že pokud stávající zaměstnanci zůstanou až do konce, nepřijdou o žádné výhody?
Samozřejmě, že o žádné výhody nepřijdou. Navíc pro cca. 20 % z nich tady bude dále příležitost se po ukončení aktivní těžby podílet na útlumu Dolu ČSM. Přitom je možné, že po vytvoření dostatečné finanční rezervy na útlum, by se o tuto činnost mohla v budoucnu ucházet přímo OKD.

 

 

 

 

 

Autor, zdroj: OKD a.s.

Článek vyšel v měsíčníku Horník číslo 5/2022