Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obyvatelům Moravskoslezského kraje se bude díky RE:STARTU lépe dýchat

8. 7. 2019

 

 

Obyvatelům Moravskoslezského kraje se bude lépe dýchat. Díky programu RE:START přijde do regionu přes 750 milionů korun z evropských peněz na projekty snižující emise z výroby průmyslových podniků. 

 

Prostřednictvím RE:STARTu se podařilo pro uhelné regiony vyjednat vyhlášení výzvy na snížení emisí ze zařízení, která se podílejí na nadlimitní koncentraci znečišťujících látek v ovzduší. Do výzvy předložily projekty zejména velké průmyslové podniky, které usilují o snížení emisí ve svých provozech. Podpořeno bude 10 projektů z Moravskoslezského kraje za více než 1,3 miliardy korun. Evropská unie na ně přispěje částkou přesahující tři čtvrtě miliardy korun.

Výzva Ministerstva životního prostředí ČR byla zaměřena především na snížení fungitivních emisí, tzn. emisí, které vznikají při manipulaci s prašným materiálem na volném prostranství. Žadatelé mohli požádat o finance na výměnu stávajících zdrojů znečištění za efektivnější, nebo na pořízení ekologičtějších zařízení a technologií. Zvýšila se také míra spolufinancování z evropských peněz na 85 procent uznatelných nákladů. 

„Vedle kotlíkových dotací je tato výzva další příležitostí, aby se obyvatelům v kraji dýchalo a žilo lépe, což je naše dlouhodobá priorita. Naše úsilí zlepšit životní prostředí v kraji bude s touto podporou ještě důraznější a efektivnější,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Čtyřikrát ve výzvě uspěla společnost ArcelorMittal Ostrava s projekty zvyšujícími účinnost odsávání zdrojů prašnosti v aglomeracích svého závodu. Na tyto aktivity získala více než půl miliardy korun. Jde tak o další ze série ekologických investic společnosti, jejichž hodnota za posledních pět let přesáhla 2 miliardy korun. 

Z evropských zdrojů budou spolufinancovány i tři projekty Třineckých železáren za 800 milionů korun. Kromě odprášení vysokopecního rudiště Třinecké železárny pořídí mobilní zařízení pro zachytávání prašnosti z povrchu provozů. Třinecké železárny v posledních pěti letech investovaly do projektů zlepšujících kvalitu ovzduší přes 4 miliardy korun včetně dotací a snížily emise prachu o více než 75 procent.  

„Přestože již hutní průmysl nepatří mezi největší producenty emisí prachu, Třinecké železárny chtějí pokračovat i v dalších letech ve snižování svého negativního vlivu na okolí a připravují nové projekty v této oblasti. Získání dotační podpory znamená realizaci vyššího počtu projektů v bližším časovém horizontu,“ řekla mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková. 

Kromě velkých průmyslových podniků v kraji se finanční podpory dočká také společnost GIFF z Frýdlantu nad Ostravicí. Uspěla s projektem na snížení emisí ve své slévárně, kde zmodernizuje technologické zařízení jedné z linek za přibližně 80 milionů korun. Také firma Advanced World Transport pořídí díky evropské dotaci protiprašné zařízení na pracoviště Terminálu Heřmanice za milion korun. 

S projektem za více než půl milionu korun uspělo také truhlářství Josefa Fajtla v Horním Benešově na Bruntálsku. Firma získala peníze na výměnu stávajícího ručně plněného kotle za automatický. „O dotaci pro svou firmu jsem žádal poprvé. Díky pořízení automatického kotle se zrychlí a zefektivní proces výroby a hlavně zredukuje kouř, který z kotle stoupal,“ objasnil úspěšný žadatel Josef Fajtl.

Finanční zdroje výzvy na snížení emisí ze stacionárních zdrojů byly realokovány z nevyužitých prostředků z národních operačních programů. S tímto přesunem Evropská komise souhlasila také díky zapojení Moravskoslezského, Karlovarského a Ústeckého kraje do programu RE:START a tzv. evropské uhelné platformy. 

„Tyto prostředky jsou pro uhelné kraje velmi potřebné. Použijeme je na financování užitečných projektů v oblasti životního prostředí, školství, zdravotnictví či dopravy. Celkově jednotlivá ministerstva vyčlenila pro uhelné regiony v rámci realokací 6 miliard korun na výzvy, které budou vyhlašovány do konce letošního roku,“ dodal hejtman Ivo Vondrák. 

Kromě výzvy na snížení emisí ze stacionárních zdrojů mohou žadatelé z uhelných regionů získat finance z výzev na nízkoemisní či bezemisní vozidla či na regeneraci brownfieldů pro podnikatelské využití. Na září je plánovaná výzva pro podniky na modernizaci prostorově a technicky nevyhovujících objektů a areálů.

 

tower-61611_1920.jpg

ilustrační foto (pixabay)

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: MS kraj