Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odbory nechtějí generální stávku, ale sociální dialog, říká předseda OS PHGN Rostislav Palička

2. 6. 2023

 

Rozruch hlavně mezi staršími horníky vyvolala část vládního konsolidačního balíčku na ozdravení veřejných financí, který má 55 opatření, a v němž se mimo jiného hovoří o rušení daňových výjimek. Bez bližšího vysvětlení vláda zveřejnila záměr zrušit osvobození mzdového vyrovnání v hornictví a odstupného horníkům. Nesouhlas vyvolal rovněž vládní úsporný balíček u odborových svazů sdružených v ČMKOS. Podle odborové centrály vláda úsporná opatření neprojednala se sociálními partnery. Odbory se obávají, že takzvaná úsporná opatření dopadnou především na bedra zaměstnanců a jejich rodin. O tom a dalších aktualitách HGN hovořil s předsedou Odborového svazu PHGN Rostislavem Paličkou.


Jaká je nálada v odborové centrále? 
Panuje jednotný názor, že konsolidační balíček poškodí především zaměstnance snížením jejich životní úrovně. Z toho důvodu vyhlásila ČMKOS stávkovou pohotovost a ustavila stávkový výbor. Premiér Fiala rozhodnutí odborů kritizoval, ale měl by si nejdříve zamést před vlastním prahem. Jeho vláda se sociálními partnery nekomunikuje, naopak je staví před hotová rozhodnutí. Cílem stávkové pohotovosti je obnovit sociální dialog a usednout společně s vládou za jednací stůl. V žádném případě, a to chci zdůraznit, ČMKOS nemá za cíl vyvolat generální stávku. Pouze chceme, aby důležité věci, které má vláda projednávat se sociálními partnery, tedy odbory a zaměstnavateli, skutečně projednávala a nechovala se arogantně jako doposud. 


Bez projednání vláda rozhodla v rámci konsolidačního balíčku zrušit osvobození mzdového vyrovnání v hornictví a odstupného horníkům, což vyvolalo zmatky. Je to tak? 
Ano. Museli jsme složitě zjišťovat, čeho se vlastně tento krok týká. Vláda k tomu zatím nevydala bližší podklady, takže jsme analyzovali, co tím vlastně chtěla vůbec říct. Náš právník JUDr. Těšík se domníval, že se jedná o vyhlášku zrušenou už za ministra Škromacha, což potvrdili posléze i novináři, kteří nás požádali o rozhovor na toto téma. Je to od vlády prostě takové, že se vlk nažral a koza zůstala celá. A je to ukázka, jaké má dopady, když vláda neprojedná se sociálními partnery důležitá opatření. Mohlo se předejít emoční vlně ze strany starších horníků a rentistů a ušetřit práci našim právníkům, kteří museli věc došetřit a odpovídat na dotazy našim členům.

 

Vláda rovněž hodlá dělat důchodovou reformu a zvýšit věk odchodu do starobního důchodu na 68 let. Váš komentář? 
To je velice citlivé především pro hlubinné horníky. Pro ně jsme po mnohaletém vyjednávání dosáhli možnosti předčasných odchodů do starobního důchodu po odpracování určitého počtu směn. Jsem ubezpečován, že by se vládní důchodová reforma důlních horníků neměla dotknout. Ale obecné věci důchodové reformy budou pravděpodobně platit i pro hlubinné horníky, zejména u předčasných důchodů. V tuto chvíli pro ně platí ustanovení sedm plus tři a 35 let pojistné doby. Například ročníky 1970 mohou v 65 letech do důchodu. Pro hlubinné horníky odečteme deset let, takže do důchodu mohou jít v 55 letech. Pokud ale vláda prosadí 40 let doby pojistného, tak by horník musel začít pracovat už v 15 letech, aby splnil tuto podmínku. 


Zůstaňme ještě u důchodové reformy. V jejím rámci vláda zvažuje zvýšit odchodový věk do starobního důchodu na 68 let. Jak na to reagují odbory? 
V rámci ČMKOS probíhá příprava Petice proti odchodu do důchodu v 68 letech a za dřívější odchod do důchodu zaměstnanců v náročných profesích. Jedná se o podpisovou akci a petice s podpisy bude 31. května dopoledne předána předsedovi petičního výboru Poslanecké sněmovny. Předávání tohoto dokumentu by se měli zúčastnit zástupci vedení odborových svazů. Projednávání petice se v Poslanecké sněmovně uskuteční 6. června v odpoledních hodinách a bylo by jistě na místě, aby ho podpořila vysoká účast odborářů. Obracím se proto na členy našeho odborového svazu, aby se projednávání petice zúčastnili. Podle mých informací je pod peticí podepsáno již zhruba 82 tisíc lidí. Petici najdou zájemci pod tímto odkazem: https://ne68.cmkos.cz/ 


Na konci května proběhne sněm ČMKOS. Bude jednat o případné stávce? 
Kromě obvyklé agendy se sněm bude určitě zaobírat přípravou případné výstražné stávky nebo jiných protestních akcí proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Cílem je přimět vládu, aby usedla k jednacímu stolu a umožnila sociálním partnerům vznášet připomínky a vlastní návrhy k vládním opatřením, jako je třeba konsolidační balíček. 


Úsporný balíček bude mít vliv i na zaměstnanecké benefity, které chce vláda zaměstnavatelům zdanit. Je to normální? 
Budu upřímný. Zdanění zaměstnaneckých benefitů by mělo aktivovat především odboráře a zaměstnance ve firmách. To znamená, že by se měli obracet na své odborové funkcionáře a ti posléze na odborový svaz. Bohužel, zatím se to neděje a mám pocit, že lidé už rezignovali. Teprve až nedostanou stravenky a další benefity, začnou se zajímat proč. V ČMKOS se budeme pochopitelně pokoušet benefity zachránit a budeme rádi za podporu členské základny. 


Jaká je reakce zaměstnavatelů? 
Zadali si na toto téma průzkum ve firmách a výsledek? Pokud budou daňové výhody pro benefity zrušeny, tak 94 procent zaměstnavatelů přestane zaměstnanecké benefity poskytovat. Proto si myslím, že je to ideální příležitost, aby odbory a zaměstnavatelé prokázali soudržnost a aby o výhody pro zaměstnance zabojovali společně. Pokud se týká našeho zaměstnavatelského svazu, který jsem kontaktoval hned po zveřejnění konsolidačního balíčku, zatím nedošlo ke shodě a nemáme od nich žádnou reakci nebo žádost o pomoc. 20. června jsem pozván na valnou hromadu Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu a tuto otázku tam chci otevřít. Ještě bych rád prostřednictvím HGN našim členům sdělil, že svazoví právníci provedou revizi nové odvětvové kolektivní smlouvy, kterou se nám podařilo po tvrdém jedenáctiměsíčním vyjednávání se zaměstnavatelským svazem uzavřít. Vládní konsolidační balíček může ovlivnit i odvětvovou smlouvu. Úsporný balíček, který vláda vystřelila bez projednání se sociálními partnery, zřejmě nesplní její očekávání. Nepřinese avizované úspory a konsolidaci veřejných peněz a státního dluhu, ale naopak poškodí zaměstnance, a dokonce i zaměstnavatele. 


A co zaměstnavatelský svaz, chce s odbory spolupracovat? 
Zatím hraje hru na mrtvého brouka. 


Čím se ještě aktuálně zabýváte? 
Jsme aktivní ve všech směrech. Například 29. května se uskutečnil online seminář ze sídla našeho odborového svazu, který se zabýval nešťastnými datovými schránkami. Tento neuvážený krok vlády, který právnické osoby zbavil dobrovolnosti, stále vyvolává emoce. Chci poděkovat předsedkyni svazové revizní komise Ditě Hricové, která se dobrovolně chopila role lektorky a připravila přehlednou prezentaci k datovým schránkám. Další seminář pro odborové organizace proběhne 13. června v Ratíškovicích na jižní Moravě. Zúčastněným členům podám aktuální informace, například o stávkové pohotovosti ČMKOS, o tripartitě a dalších záležitostech. Svazový inspektor Ivo Kavka poskytne informace o vývoji bezpečnosti práce. Naši právníci budou hovořit o zákoníku práce a o aktuální legislativě. 


A na závěr otázka na tělo. Podpořil byste osobně generální stávku odborů? 
Stávající situace je neúnosná. Musí dojít ke zlomu. Chování vlády včetně jejího balíčku vadí nejen sociálním partnerům, ale už i mnohým členům vládních politických stran. Nejsem si však jistý, zda by ke zlomu vedla generální stávka. Situace je trochu složitější, generální stávka by měla nepříznivý dopad na zaměstnavatele. Těžební a energetické společnosti už tak poškozuje politika EU, která vede válku proti uhlí, energetice a automobilovému průmyslu. Fialova vláda se naprosto podřizuje rozhodnutím Evropské komise. Ani ČMKOS se nezachovala dobře, když podpořila windfall tax. A to nemluvím o emisních povolenkách a dalších šílenostech, kterými EU ničí vlastní průmysl a energetickou bezpečnost Evropy. Z toho důvodu zaměstnavatelé a odbory hledají mnohdy společnou řeč, aby vůbec přežili a mohli zaměstnancům v čase rekordní inflace zachovat nějakou slušnou životní úroveň. Generální stávka by za této situace poškodila také firmy, které mají už tak dost problémů. Odbory a zaměstnavatelé v našich odvětvích by proto měli postupovat společně a na rozdíl od vlády udržovat sociální dialog. Chce to rovněž, aby náš zaměstnavatelský svaz přestal hrát roli mrtvého brouka. 

 

 

palic--ka.png

Předseda OS PHGN Rostislav Palička

 

 

 

 

 


Autor: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN č.6/2023

Foto: ivz