Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odbory svolávají na 8. října do Prahy demonstraci kvůli drahotě

5. 9. 2022

 

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolala na mítinku Proti chudobě, který se dnes uskutečnil v pražském Foru Karlín do Prahy demonstraci kvůli prohlubující se krizi a nečinnosti vlády. Demonstrace by se měla konat 8. října na Václavském náměstí. 


Na 1500 odborových funkcionářů z celé ČR vyzvalo na pondělním mítinku Proti chudobě vládu, aby přijala opatření proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Navrhli rovněž řadu opatření, která by podle jejich názoru měla zmírnit dopady současné energetické krize na české občany. Žádají například snížení DPH na vybrané zboží, strop pro ceny, růst dávek a zavedení podpory firem jako v epidemii. Dále žádají aktivní protiinflační opatření, kontrolu marží, účinnou pomoc s cenami energií, zachování reálných výdělků, promyšlenou hospodářskou koncepci, zachování sociálního smíru, propsání růstu zisků firem do výdělku zaměstnanců a aby si vláda zaměstnanců a občanů vážila. 


Předseda ČMKOS Josef Středula také kritizoval, že lidé s minimální mzdou jsou „pracující chudobou, což pro tak bohatou zemi, jakou je Česko, je ostuda“.


Podle Josefa Středuli nejsou požadavky odborů na růst výdělků proinflační. "Zdroje inflace jsou v zahraničí a v absolutní neschopnosti vlády zamezit neoprávněnému zvyšování cen.“ 


Na závěr mítinku pozval Středula na pódium předsedy členských odborových svazů, kteří přednesli prohlášení odborových svazů ve veřejných službách a správě. Prohlášení svazů ve výrobní sféře přednesl předseda OS KOVO Roman Ďurčo. Mimo jiné pronesl: „Již tři kvartály za sebou vyzývají odbory vládu, aby přijala opatření potřebná k nápravě situace tak, aby nedošlo ke krachu ekonomiky a k nezvládnutelným potížím občanů. Nejsme žádní extremisté, snažíme se střízlivě hodnotit souvislosti, které ke vzniku kritické situace vedly. Nebudeme ale čekat věčně. Není možné čekat na to, až se spustí řetězec krachů firem v ekonomice s nárůstem nezaměstnanosti. Vláda se nemůže v důsledku aktuální krize zbavit své odpovědnosti. Pokud nebudou zastropovány ceny základních komodit pro občany i firmy, bude sociální smír v České republice pouhou iluzí. Upozorňujeme tě vládo, že pokud setrváš ve svém dosavadním postupu, jsme rozhodnuti iniciovat důraznější protivládní akce a přimět tě k řešení nastalých problémů. Pokud nebudeš, vládo, konat, budeme nuceni konat my!“

 

foto-1.jpg

Část členů OS PHGN před zahájením mítinku Proti chudobě ve Fóru Karlín.

 

 

foto-2.jpg

Pohled do zaplněného sálu těsně před zahájením mítinku Proti chudobě.

 

 

foto-3.jpg

Výmluvný efekt působení kolektivního vyjednávání odborových organizací ve firmách.

 

 

foto-4.jpg

Předseda OS KOVO Roman Ďurica čte prohlášení odborových svazů ve výrobní sféře k vládě. 

 

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev