Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odbory vyzvaly vládu: Zachraňte hornictví, než bude pozdě!

28. 11. 2013

 

Rada Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN), která dnes jednala na výjezdním zasedání v Mostě, se seznámila s aktuální situací v těžebním průmyslu v tomto regionu. Konstatovala, že v důsledku usnesení vlády č. 444 z roku 1991 dochází k útlumu těžby hnědého uhlí na lokalitě Československá armáda a propouštění zaměstnanců těžebních a servisních společností i zaměstnanců dalších společností navázaných na těžbu uhlí. Zabývala se i aktuální situací v OKD, a.s., zejména budoucností Dolu Paskov.

Předseda OS PHGN Jan Sábel Esondám řekl, že již delegáti sjezdu odborového svazu vyzvali bývalou koaliční vládu Petra Nečase „aby zaujala jednoznačné a konečné stanovisko k surovinové politice a energetické koncepci České republiky přijetím odpovědnosti za energetickou soběstačnost a zrušila územní ekologické limity. Nečasova vláda nejen, že požadavku nevyhověla, ale svým politikařením přivedla hornictví v tomto regionu do kritické situace.
„V mosteckém, respektive ústeckém regionu, je za současného stavu ohroženo více než 8000 pracovních příležitostí. To bude mít za následek další zvýšení nezaměstnanosti a na ni navázaných negativních jevů jako jsou trestná činnost, sociální nepokoje a růst extrémistických nálad,“ uvedl Jan Sábel.
O prolomení limitů usilují nejen těžební společnosti a jejich zaměstnanci, ale i většina obyvatel dotčených regionů. Předseda dozorčí rady Severní energetické Jan Dienstl na radě OS PHGN uvedl, že prolomení limitů pro hnědouhelný lom ČSA na Mostecku by umožnilo prodloužit jeho životnost o 150 let. Na lomu by bylo podle něj možné zaměstnávat na 3000 lidí, dalších 5000 pracovních míst by bylo v návazných provozech. Bez prolomení limitů se těžba zastaví v roce 2022. Tato společnost například posílá každý den Prahy sedm vagonů hnědého uhlí do místních tepláren a zajišťuje tím i finančně teplo pro polovinu Prahy.
V Ústeckém kraji je nyní nezaměstnanost zhruba 11 %, na Mostecku dokonce bezmála 14 %, přičemž průměr České republiky činí 7,5 %. „Bez zajímavosti není, že podle nejnovějších údajů Policie ČR se kriminalita v okrese Most meziročně zvýšila o téměř 30 %, což je bezkonkurenčně nejvíc v celé ČR,“ doplnil ještě Jan Sábel a zdůraznil, že v podobné situaci se podle odborářů nachází i Ostravsko.
„Situace kolem Dolu Paskov jen dokresluje nijak veselý obrázek českého hornictví,“ uzavřel.
dsc_0380.jpgRada OS PHGN proto vyzvala Parlament České republiky, vládu v demisi a zejména budoucí vládu, aby přistoupili k řešení problémů hornických regionů se vší vážností a podpořili v současné době ohrožené hornictví.
Konkrétně trvá na zrušení již překonaného usnesení vlády č.444/1991 o územních limitech těžby, připomíná nutnost schválit surovinovou politiku státu, reálnou státní energetickou koncepci, přijmout velkou novelu horního zákona, a zdůraznila povinnost vlády chránit trvale naše nerostné bohatství a zabránit znehodnocení zásob strategických surovin, aktuálně kvalitního koksovatelného uhlí Dolu Paskov, jejich odpisem z bilančních zásob.
V Ústí se demonstrovalo pro a proti prolomení limitů
V ten samý den se proti snahám prolomit územní limity těžby uhlí demonstrovala v centru Ústí nad Labem asi stovka lidí, kterým oponoval podobný počet horníků. Obě strany na sebe pískaly a troubily, oddělovala je rušná ulice. Horníci stáli na schodech před ústeckým Domem kultury. Obě strany se zaručily za pokojný průběh akce, nechtěly vyvolávat konflikty. O účasti horníků dostala policie informaci až dnes kolem 10:00, ohlášena byla původně účast 400 lidí.
Protest proti prolomení limitů pořádali členové Strany zelených a Pirátské strany, demonstrovali před krajským úřadem. Impulsem ke svolání demonstrace bylo vyjádření premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, který minulý čtvrtek při návštěvě Mostu nevyloučil zrušení vládního usnesení, které chrání obce před dalším rozšířením těžby.
Podporu ekologům vyjádřil starosta Litvínova a známý politický skokan Milan Šťovíček. Na shromáždění uvedl, že nejčastější argument zastánců prolomení limitů, udržení pracovních míst, neplatí. Doslova řekl: "Prolomením limitů nevznikne jediné pracovní místo navíc, naopak jich řada zanikne,". Tím překonal všechny demagogické lži, kterými obšťastňoval veřejnost v nedávné minulosti.
(kov)

zdroj: www.e-sondy.cz