Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostrava a DIAMO budou spolupracovat na revitalizaci míst poškozených těžbou uhlí

23. 9. 2021

 

Zástupci státního podniku DIAMO a vedení města Ostravy se dohodli na spolupráci při přípravě a realizaci projektů, které řeší následky hornické činnosti. Podepsali memorandum, které má pomoci uskutečnit v nejbližších letech ekologické akce v objemu zhruba 25 milionů korun v místech zasažených například poklesy půdy.


„Na zahlazování následků hornické činnosti na Ostravsku pracujeme už téměř 20 let, ale stále jsou v Ostravě místa, která trápí poklesy i jiné pozůstatky dlouholeté těžby uhlí. Aktuálně připravujeme několik dalších sanačně – rekultivačních projektů a bylo důležité sladit je s potřebami města a jednotlivých obvodů. Jsme rádi, že jsme si společně ujasnili priority pro následující roky a můžeme pomoct městu v dalším rozvoji,“ uvedl Petr Kříž, ředitel odštěpného závodu ODRA státního podniku DIAMO.


Státní podnik se v memorandu zavázal, že v příštích pěti letech (2021–2025) uskuteční 7 projektů s příznivým dopadem na životní prostředí v Ostravě. Patří mezi ně například Úprava sesuvného území na odvale P. Cingr v Michálkovicích, Revitalizace lesoparku Benátky a Hulváckého kopce nebo Revitalizace parku u Boříka v obvodě Nová Ves. Dále pak se připravuje odvodnění území v Nové Vsi a revitalizace kalových a dočišťovacích nádrží Pilíky v Hrabové.


Memorandum volně navazuje na Memorandum o spolupráci při pokračování sanace ekologické zátěže po bývalé rafinérii „Laguny OSTRAMO,“ jehož vznik iniciovalo město Ostrava na začátku roku 2019 s cílem co nejvíce urychlit odtěžbu a odvoz ropných kalů, odpadů po bývalé rafinérii. „Platnost původního memoranda skončila na konci roku 2020 zároveň s odvozem posledních kalů z lagun. Město dlouhodobě požadovalo, aby byly termíny pro sanaci této jedné z největších ekologických zátěží v Ostravě striktně dodržovány. Těší mě, že jsme i nyní nalezli shodu se státním podnikem DIAMO na další spolupráci a nové memorandum obsahuje konkrétní projekty na území města Ostravy, které pomohou zlepšit životní prostředí a život ve městě obecně,“ řekl Tomáš Macura, primátor města Ostravy.


Role města bude spočívat především v odborných konzultacích a poskytování informací o doprovodných nebo navazujících projektech a koordinaci. Financování zajistí stát prostřednictvím státního podniku DIAMO z prostředků na zahlazování následků hornické činnosti. Vybrané projekty mají celkovou předpokládanou hodnotu zhruba 25 milionů korun.

 

podpis-memoranda-1.jpg

 

 

Odštěpný závod ODRA státního podniku DIAMO se stará o areály zavřených dolů a o zahlazování následků po hornické činnosti na Ostravsku včetně sanací a rekultivací, udržuje hladinu důlních vod řízeným čerpáním, vyplácí sociálně zdravotní dávky bývalým horníkům, zajišťuje protimetanovou ochranu celého regionu a spravuje areál „Laguny OSTRAMO“ včetně zajištění provozu čistírny lagunových vod.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: DIAMO s.p.