Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevřený dopis OS PHGN

3. 11. 2022

 

 

                

                                                   

OS PHGN

  

 

Rostislav Palička

předseda

Odborového svazu

pracovníků hornictví, geologie

a naftového průmyslu

 

2. listopadu 2022

 

 

Vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené poslankyně, vážení poslanci,

 

v médiích proběhla zpráva, že Poslanecká sněmovna bude mít v pátek 4. listopadu 2022 na programu projednávání návrhu zákona, kterým se mění zákon o dani z přidané hodnoty, zákon o daních z příjmů a některé další zákony. Součástí návrhu je pozměňovací návrh poslance a ministra financí Ing. Zbyňka Stanjury, který zavádí do daňové soustavy novou daň, a to „daň z mimořádných zisků“ (pozměňovací návrh poslance Ing. Zbyňka Stanjury k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony).

 

Dovoluji se proto na Vás obrátit za zaměstnance pracující v těžebních a energetických společnostech s žádostí o rovný přístup k firmám v České republice.

 

Informace k „dani z mimořádných zisků“, které se objevují v médiích a rozporné názory politiků a „odborníků“, vyvolávají v zaměstnancích ohrožených společností touto daní, velkou nespokojenost a obavu z další budoucnosti.

 

Zřejmě to ještě není s rozpočtem České republiky tak zlé, když vláda selektuje firmy pro „daň z mimořádných zisků“, a nedaní rovně všechny subjekty, které takový zisk vytvoří. Vždyť mimořádné zisky má zbrojní průmysl či firmy, které zbohatly na covidové pandemii, což byly na rozdíl od současné „energetické krize“, události skutečně nepředvídatelné. Že může dojít k energetické krizi, jsme upozorňovali již před lety v souvislosti s rozhodnutím o útlumu těžebního průmyslu.

 

Současný návrh považujeme s kolegy za otevřený útok na těžební a energetické firmy. Na firmy, které působí v nejchudších krajích s největší nezaměstnaností, v krajích, kde jsou většinou největšími zaměstnavateli.

 

Ale za každou touto firmou je nutné vidět také zaměstnance – občany České republiky!

 

Poté, co těžební firmy z důvodu zelené politiky EU a macešskému přístupu vlády, byly v minulých letech nuceny omezovat těžbu a propouštět zaměstnance, teď se na ně z důvodu války na Ukrajině a spekulacemi na trhu s energiemi, kladou obrovské nároky na zabezpečení těžby pro výrobu elektrické energie a tepla s nižším počtem zaměstnanců. Je tedy pochopitelné, že tito zaměstnanci těchto firem si po ubohých letech mohou říct o slušné navýšení mezd. Bohužel zaměstnanci lidově řečeno „utřou“, neboť přijde vláda, která je namísto poděkování oloupí.

 

Když už tz. „windfall tax“ musí být, ať se ke zdanění mimořádných zisků Poslanecká sněmovna postaví spravedlivě a zdaní všechny subjekty v ČR s těmito zisky. Stejně nebo nikoho!!!

 

Neumím totiž vysvětlit kolegům, proč se vláda staví k zaměstnancům těžebních společností tak, jako by v těchto firmách pracovali občané druhé kategorie.

I těchto občanů se ceny energií, paliv, potravin, bydlení dotýkají stejně jako všech ostatních obyvatel.

 

Prosím myslete při svém rozhodování taky na tyto občany.

 

 

     S pozdravem "Zdař Bůh"

 

 

 

 

 

 

 

 

Ing. Markéta Pekarová Adamová

předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR

 

 

Na vědomí:

JUDr. Alena Schillerová, Ph.D., předsedkyně poslaneckého klubu ANO 2011

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek, Ph.D., předseda poslaneckého klubu České pirátské strany

Marek Benda, předseda poslaneckého klubu Občanské a demokratické strany

Ing. Radim Fiala, předseda poslaneckého klubu Svoboda a přímá demokracie

Mgr. Marek Výborný, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL

Mgr. Josef Cogan, předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých

Jan Jakob, předseda poslaneckého klubu TOP 09        

 

 

 

Příloha: Dopis ve formátu PDF