Jdi na obsah Jdi na menu
 


Palička: Doplnění článku na Seznam Zprávy “Horníci bojují za plnou náhradu mzdy………

14. 7. 2020

 

Doplnění článku na Seznam Zprávy “Horníci bojují za plnou náhradu mzdy………

Horníci bojují za plnou náhradu mzdy. Vadí jim rozdílné odměňování - Seznam Zprávy

(zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/hornici-bojuji-za-plnou-nahradu-mzdy-vadi-jim-rozdilne-odmenovani-112425)

Po přečtení výše uvedeného článku, jsem se rozhodl, že musím některá vyjádření v článku upřesnit na pravou (alespoň podle mě) míru. Obrátil se na náš svaz formou SMS analytik Poslaneckého klubu Pirátu pan Janusz Konieczny s žádosti o rozmluvu se mnou ohledně odměn horníků v době uzavření dolů. S ohledem na složitou problematiku v černouhelném hornictví jsem mu dnes zavolal.  Po mém vysvětlení, že v dole nepracují agenturní zaměstnanci, ale zaměstnanci dodavatelských firem, jsem pana Konieczného ujistil, že Sdružení hornických odborů nemá žádnou možnost zasahovat do finanční politiky těchto firem. 

K odstavci, že se Sdružení hornických odborů nedohodlo s vedením společnosti OKD, a.s. na stoprocentní náhradě mzdy v době karantény, bych chtěl jen dodat, že jsme skutečně o navýšení částky ve výši 60 % mzdy za dobu karantény na 100 % požádali 25.5.2020. Vedení OKD, a.s. bohužel čistě z ekonomických důvodu nemohlo na návrh odborů přistoupit.

K odstavci, kde se má paní ministryně financí Alena Schillerová vyjádřit, že nezaznamenala aktivitu hornických odborů ve směru navýšení částky za dobu karantény, bych chtěl dodat, že ani nemohla. Sdružení hornických odborů, by samozřejmě mohlo požádat ministerstvo financí o navýšení této částky, ale přesně, z důvodu, jaký uvádí paní ministryně jsme ministerstvo nežádali. Zaměstnanci společnosti OKD, opravdu byli v karanténě za stejných podmínek, jako ostatní občané České republiky, pokud jim nepřispěl zaměstnavatel. Ale pořád jsem názoru, že pokud přispívá v rámci pandemie stát firmám, OSVČ, tak by měl přispět i třetí skupině, co naplňuje státní rozpočet a to zaměstnancům, bez jejich kupní síly to prostě nepůjde.

 

Rostislav Palička

předseda OS PHGN